Slatkiši

NAPRAVITE TORTU ZA PAR MINUTA: Uz samo tri sastojka, bez pečenja i sa puno čokoladnog užitka!

Ako tražite brzu, jednostavnu a zdravu tortu, ovo morate isprobati!

11.03.2022 17:30

NAPRAVITE TORTU ZA PAR MINUTA: Uz samo tri sastojka, bez pečenja i sa puno čokoladnog užitka!
youtube/printscreen-Здраво и укусно

Portal Srećna Republika vam pedstavlja recept za najjednostavniju čokoladnu tortu od samo 3 sastojka ne sadrži gluten i laktozu i ne peče se. Stiže nam sa YouTube kanala “Zdravo i ukusno” a na kraju teksta pronađite snimak sa procesom pripreme.

Sastojci:

  • 180 g tamne čokolade 
  • 375 ml kokosovog mleka
  • 220 grama ovsenih pahuljica 
  • po želji seckani orašasti plodovi

Priprema:

Okrugli kalup prečnika 18 cm premažite maslacem i podlogu obložite papirom za pečenje. Takođe premažite i papir za pečenje. Stavite sa strane pa čokoladu naseckajte i otopite u kokosovom mleku.

Dodajte zobene pahuljice i mešajte dok smesa ne postane glatka. Izlijte smesu u kalup. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, najmanje 4 sata pre posluživanja, dok se ne stegne. Poslužite uz sveže voće.

Imajte u vidu da ova torta i nije tako slatka jer ne koristimo nikakav šećer osim čokolade. Ako više volite malo slađi kolač, dodajte 1-2 kašike šećera ili drugog zaslađivača u kokosovo mleko. Čuvajte je u frižideru do 5 dana.

youtube/printscreen-Здраво и укусно

Komad bezglutenske čokoladne torte

Takođe, godinama se vode polemike oko toga da li ovas možemo da svrstamo u kategoriju bezglutenskih žitarica. Naime, ovas sam po sebi ne sadrži gluten i bezbedan je za većinu osoba koje imaju neki oblik intolerancije ili alergiju na gluten.

Sa druge strane, ovas se često kontaminira glutenom zbog samog procesa obrade u istim industrijskim pogonima u kojima se obrađuju i žitarice koje sadrže gluten, poput pšenice, raži i ječma, piše portal atma.hr. Međutim, istraživanja pokazuju da osobe s celijakijom ili alergijom na pšenicu mogu dnevno da pojedu 50 do 100 grama ovsa bez neželjenih pojava.

Prijatno!

Komentari (0)