Mnogi ljudi danas uče što mogu više o vinima, jer se ono danas sve više ceni. Gotovo da je nemoguće naći se za nekom raskošnom trpezom, a da na njoj nema različitih vrsta vina. Pravi boemi znaju i kvalitet vina na osnovu mirisa, ukusa i vrtenja koje nama izgleda čudno, ali mu se svi divimo. Portal Srećna republika otkriva vam kako da se ponašate da bi ljudi pretpostavili da se razumete u vino.
Vazduh
Mlađa crna vina traže vazduh. Ovo znači da kada ih otvorite do kraja večeri ne treba da ih zatvarate pampurom. Jednostavno ih pustite da reaguju sa vazduhom, imaće savršen ukus. Ipak, obratite pažnju na godinu, starija crna vina ne vole da se druže sa kiseonikom, jer bi mogao da im pokvari notu.
Temperatura
Svi znamo da se belo vino hladi, a crno ne. Međutim, postoje tačno određene temperature na kojima vino treba da bude da bi bilo savršenog ukusa:
- Šampanjac i penušava vina vole hladnoću, odnosno 6 do 8 stepeni
- Lagana bela i roze vina (do 10%) vole temperaturu od 8 do 10 stepeni
- Slatka vina imaju najbolji ukus na 10 do 12 stepeni
- Bogata bela vina sa malo više alkohola mogu se poslužiti na 12 do 14 stepeni
- Sa crnim vinima polako: lagana se osećaju dobro na oko 15 stepeni
- Kod težih crnih vina može biti i toplije, finu aromu razvijaju na 16 do 18 stepeni
Manje je više
Za belo i crveno vino koriste se različite čaše, međutim, prilikom sipanja važi isto pravilo za oba vina. MANJE JE VIŠE. Treba napuniti samo jednu trećinu čaše, jer se samo tako može osetiti pravi ukus vina.
Komentari (0)