Tetka Saveta

ZABORAVITE NA ŽILAVU JUNETINU: Omekšajte meso bez muke uz pomoć OVIH namirnica!

Ukoliko uživate u jelima od junećeg mesa ali se bojite da bi ono moglo da bude previše tvrdo ili teško za žvakanje, poslužite se trikovima i sastojcima iz vlastite kuhinje kako biste to rešili!

05.03.2022 21:00

ZABORAVITE NA ŽILAVU JUNETINU: Omekšajte meso bez muke uz pomoć OVIH namirnica!
pexels.com

Začudili biste se koliko često se dešava da svež i naoko lep komad junetine može nakon termičke obrade da bude žilav i skoro nemoguć za žvakanje. Portal Srećna Republika vam predstavlja marinade koje su vam na dohvat ruke ali i trikove kojima se možete poslužiti prilikom pripreme a koji će ovu kulinarsku katastrofu sprečiti.

Naime, valja znati da bi juneće meso trebalo obavezno da se omekša pre nego krene da se termički obrađuje. To u kućnim uslovima može postići na nekoliko zanimljivih načina.

pexels.com

Junetina na dasci

Za prvu varijantu, pripremite marinadu od ulja i začina, stavite meso unutra i ostavite preko noći u frižideru, savetuje portal Bright Side. Sat do dva pre pripreme ubacite unutra još i nekoliko kriški kivija, budući da on sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu pa ono postaje vrlo meko. Isto deluje i ananas.

Osim ove dve egzotične voćke, možete dodati malo pirinčanog vina, narendanog luka i jabuke i ostaviti meso u toj mešavini tokom noći, a podjednako dobro deluju i kiseline poput limuna i sirćeta. Limun će delovati već nakon sat vremena, pa se ovim trikom možete poslužiti ukoliko pripremate neko jelo u poslednji čas. Sa druge strane, u sirćetu bi moralo da odstoji celu noć.

Komentari (0)