Jela bez mesa

Sos od tikvica: Odlično ide uz sve vrste mesa i krompira

Od samo jedne tikvice napravićete sos po starom vojvođanskom receptu

17.02.2022 08:00

Sos od tikvica: Odlično ide uz sve vrste mesa i krompira
Pixabay

Sos najčešće pravimo od paradajza ili šampinjona, zaboravljajući da i od drugog povrća može da se napravi. Takav je sos od tikvica koji odlično ide uz sve vrste mesa i krompira. Ovaj stari i već pomalo zaboravljeni vojvođanski recept možete iskoristiti i kao preliv za pastu.

Biće vam potrebno:

1 tikvica srednje veličine

2-3 čena belog luka

2 kašike brašna (ili gustina)

Mleko

2 kašike pavlake

So, biber, ulje

Mirođija (ili peršun)

Pixabay

Samo jedna tikvica biće dovoljna za ovaj sos

 

Priprema:

Tikvicu oguliti i izvaditi im seme ako ga imaju. Potom ih treba naseckati na kockice, a beli luk očistiti i usitniti.

U šerpicu staviti ulje i malo propržiti luk, pa dodati tikvice. Dinstati ih uz povremeno dodavanje vode.

Kada omekšaju, dobro ih ispasirati.

Potom razmutiti brašno sa malo mleka i dodati u tikvice, uz neprestano mešanje dok se ne dobije željena gustina.

Začiniti solju i biberom, uz dodatak sveže ili suve mirođije. Na kraju se umeša kisela pavlaka.

 

Komentari (0)