Sos najčešće pravimo od paradajza ili šampinjona, zaboravljajući da i od drugog povrća može da se napravi. Takav je sos od tikvica koji odlično ide uz sve vrste mesa i krompira. Ovaj stari i već pomalo zaboravljeni vojvođanski recept možete iskoristiti i kao preliv za pastu.
Biće vam potrebno:
1 tikvica srednje veličine
2-3 čena belog luka
2 kašike brašna (ili gustina)
Mleko
2 kašike pavlake
Možda vas zanima…
So, biber, ulje
Mirođija (ili peršun)
Priprema:
Tikvicu oguliti i izvaditi im seme ako ga imaju. Potom ih treba naseckati na kockice, a beli luk očistiti i usitniti.
U šerpicu staviti ulje i malo propržiti luk, pa dodati tikvice. Dinstati ih uz povremeno dodavanje vode.
Kada omekšaju, dobro ih ispasirati.
Potom razmutiti brašno sa malo mleka i dodati u tikvice, uz neprestano mešanje dok se ne dobije željena gustina.
Začiniti solju i biberom, uz dodatak sveže ili suve mirođije. Na kraju se umeša kisela pavlaka.
Komentari (0)