Tetka Saveta

GENIJALNI NAČINI da iskoristite stari hleb

Pored toga što smo navikli da nas naše mame i bake upozoravaju da je greh bacati hleb, ova namirnica može da bude i te kako korisna čak i kad nije baš najsvežija. Saznajte za šta je sve možete iskoristiti!

02.03.2022 22:00

GENIJALNI NAČINI da iskoristite stari hleb
pexels.com

Ukoliko vam je ostalo dosta hleba od juče a vama je žao da ga bacite, znajte da to ne morate da radite. Portal Srećna Republika vam otkriva 9 načina kako da iskoristite ovu namirnicu do maksimuma.

1. Osvežite hleb tako što ćete ga staviti u nakvašenu papirnu kesu, a potom zagrejati u rerni. Dovoljna su svega 3 minuta.

2. Koristite ga u najrazličitijim receptima. Stari hleb je osnova mnogih recepata: tosta, brusketa, ćufti, toplih sendviča, popare, prženica.

pexels.com

Kriške hleba u korpi

3. Zamrznite ga. Ukoliko nećete odmah da iskoristite hleb, plastična kesa i zamrzivač su najbolji način da ga sačuvate.

4. Napravite prezle. Osušite parčiće hleba na najnižoj temperaturi u rerni, potom ih sameljite. Vratite samleveni hleb u rernu na još sat vremena na najnižoj temperaturi. U hermetički zatvorenoj posudi, prezle će potrajati i do šest meseci.

5. Napravite krutone od hleba. Oni su nezaobilazan dodatak supama, potažima i salatama. Sve što je potrebno je da isečete parče hleba na kockice, poprskate maslinovim uljem i začinima i osušite u rerni dok ne dobiju zlatnožutu boju.

pexels.com

Različiti hlebovi

6. Iskoristite parče hleba da čorbi date dodatnu gustinu, savetuje portal zenasamja.me

7. Parče hleba u fioci u kojoj držite povrće, upiće suvišnu vlagu i produžiti mu rok trajanja. Ali ne zaboravite da ga promenite nakon dva dana.

8. Mrvice hleba mogu dati vlažnost i nahraniti zemljiu u kojoj su posađene vaše biljke. Sve što je potrebno je da osušite hleb, izmrvite ga i pomešate sa zemljom.

pexels.com

Isečen hleb

9. Napravite grickalicu za vašeg psa mešanjem mrvica starog hleba, brašna, vode i ulja. Ukoliko imate i kalup u obliku kosti pored ukusnog, priredićete mu i slatko iznenađenje. Kolačiće pecite u rerni 30 do 40 minuta.

 

Komentari (0)