Dijeta

DA LI OD ŠARGAREPE DOBIJAMO VID KAO SUPERMEN: Nutricuonista razotkriva mitove o hrani a jedan od njih ima veze sa KOROM HLEBA I KOVRDŽAVOM KOSOM!

Još od malih nogu, roditelji su spremni da nas ispričaju najluđe priče o hrani i njenim supermoćima kako bi nas naterali da jedemo ono što inače izbirljivi dečiji tanjiri ne žele da vide. Isto tako, voljni su da hiperbolišu i izmisle raznorazna štetna dejstva mnogih namirnica kako bi nas odvratili od konzumacije istih.

04.11.2021 10:07

DA LI OD ŠARGAREPE DOBIJAMO VID KAO SUPERMEN: Nutricuonista razotkriva mitove o hrani a jedan od njih ima veze sa KOROM HLEBA I KOVRDŽAVOM KOSOM!
Pixabay.com

Koliko ste puta čuli kao mali da ćete od spanaća imati mišiće poput Popaja a da će vam od kafe porasti rep? Ovakve i slične "bele" laži su prosto metod naših roditelja da nas upute u zdravu ishranu od malih nogu. Ipak, istaživanje koje je skoro sprovedeno u Britaniji pokazuje da većina odraslih ima poprilično iskrivljenu sliku o nutritivnoj vrednosti i moći namirnica koje konzumiramo na svakodnevnom nivou. Pored toga, odredjen broj ispitanika ne zna pravilan izgovor imena pojedinih vrsta hrane, dok su neki sasvim neiformisani i nisu nu upućeni da pojedine namirnice i postoje.

Konzumiranje šargarepe nam pomažu da vidimo bolje u mraku

Na žalost, ovo nije istinito. Iako se radi o veoma zdracoj namirnici, bogatoj vitaminom A, koja štiti i poboljšava naš vid, šargarepa nam neće pomoći da vidimo bolje u mraku.

Pixabay.com

Šargarepe nam čuvaju oči ali ne daju super moći

 

Jedenjem ribe hranimo mozak

Ovo je tačno, ali samo delimično, jer se odnosi na određene vrste ribe. Naime, konzumacija plave ribe, koja ima veći sadržak omega-3 masnih kiselina, je blagotvorna za normalno funkcionisanje vašeg mozga.

Jabuka na dan i doktor nije potreban

Ovo je naravno mit, jer koliko god jabuke bile dobre, zbog koncentracije viramina C, i blagotvorne za zdravlje zuba i digesrivnog trakta, one i dalje ne eliminišu potrebu za preventivnim pregledima kod lekara kao i blagovremenim lečenjem i adekvatnom terapijom ukoliko do zdravstvenog problema dođe.

Pixabay.com

Jabuka je zdrava al nije lekar za badava

 

Kozumacijom celera se sagori više kalorija nego što se unese jedenjem istog

Iako bi mnogi od nas poželeli da je ovo tačno, ispostavilo se da takva čarobna hrana ne postoji.

Čokolada i ostrige su afrodizijaci

Ove tvrdnje nisu tačne, jer vam ove namirnice neće pojačati libido. Ali, postoje namirnice čija redovna upotreba može imati ovakvo dejstvo, i među njima su med, bundevino seme i indijski orah.

Pixabay.com

Čokolada ima miris jak ali nije afrodizijak

 

Pijenje voćnog soka je podjednako zdravo kao i konzumiranje same voćke

Ovo je svakako netačno, posebno ako uzmemo u obzir količinu šećera i hemikalija koja se stavlja u današnje sokove, kako bi im se produžio rok trajanja i pojačao ukus. Pored toga, i u čistim voćnim sokovima, prilikom termičke i mehaničke obrade se velika količina nutrijenata se gubi. Stoga, jabuka vas možda neće spasiti od posete lekaru, ali je svakako zdravija od soka od jabuke.

Žvakaća guma se vari 7 godina

To nije tačno, kao ni činjenica da će vam se slepuliti creva ako progutate žvaku. Ipak, lekari nas upozoravaju da ne valja gutati nekoliko žvakaćih guma uzastopce, iako je malo verovatno da bi neko ovako nešto i pokušao.

 

 

Ne bi trebalo skakati u vodu ili bazen punog stomaka

Ovo je netačno, ali lekari upozoravaju da treba izbegavati intenzivne i zahtevne vežbe odmah nakon jela, jer to može da se desi da vas oštar grč ili bol preseče u predelu grudi ili stomaka.

Voće se jede na prazan stomak

Ovo nije tačno a u nekim slučajevima može da bude i štetno. Izložiti parazan želudac voćnim kiselinama, pogotovo onima iz prirodno kiselog voća, može da nagrize njegovu sluzokožu. Pored toga, konzumacija vića na prazan stomak će vam pojačati osećaj gladi i neće vas zasititi.

Pixabay.com

Kora hleba puna slasti ali nam od nje neće kovrdže narasti

 

Konzumiranjem kore hleba naša kosa postaje kovrdžava

Ovo je još jedna priča iz standardnog repertoara roditeljskih "belih" laži, slična onoj da nam od kafe raste rep. Maštovito, ali naravno neistinito.

Jedenjem pileće supe brže ćemo se oporaviti od prehlade

Iako je topla supica divna i okrepljujuća, njen ukus će nam otvoriti apetit a opojan miris probuditi uspavano čulo mirisa, ovo ipak nije adekvatan lek za respiratorne probleme i neće nam ubrzati oporavak od istih.

Većina ispitanih ne bi znala kome da se obrati za više informacija o hranljivim svojstvima namirnica koje unose, te bi većina njih konsultovala Internet pretraživače ili svoje bližnje, dok bi tek poneko upitao nutricionistu ili svog izabranog lekara, prenosi Miror.

Neki od njih bi morali i da konsultuju profesionalca da bi naučili kako se izgovaraju imena namirnica poput asai bobica, kombuhe, miso paste ili kefira. Doduše, pojedini nisu upućeni ni u postojanje ove hrane.

 

 

Ipak, najjači utisak ostavlja činjenica koliko zapravo ne znamo o namirnicama koje svakodnevno konzumiramo niti obraćamo pažnju na nutrijente koji su nam preko potrebni. Čak 59 posto ispitanika ne zna koja hrana je zdrava a koja nezdrava dok 49 posto njih ne zna za pojam izbalansirane ishrane.

Uz sve veći broj ljudi koji sve manje znaju o hrani koju konzumiraju i pretpostavku da smo mi ono što jedemo, nije ni čudo što veliki broj nas nije u dodiru sa svojim organizmom i  što to često ima pogubne posledice.

Da li ste vi znali činjenice koje smo vam danas predstavili i šta je za vas najzdravija hrana?

Komentari (0)