Hleb od banane je ubedljivo najpopularniji recept na Internetu već više od 10 godina. Lako i brzo se pravi, možete menjati vrstu brašna a tajna njegovog ukusa se krije u rastopljenom puteru. Još jedna lepota ovog recepte je što vam ne treba mikser: dovoljna je posuda za mešanje, viljuška i varjača.
Da biste napravili hleb od banana biće vam potrebno:
3 srednje veoma zrele banane kako bi mogle lepo da se izgnječe
80 grama rastopljenog putera
Pola kašičice sode bikarbone
Prstohvat soli
50 grama šećera ili 2 kašike meda (ako želite da baš bude slatko, dodajte više šećera ili meda)
Možda vas zanima…
1 jaje
Malo ekstrakta vanile
200-250 grama brašna (možete da stavite obično ili ovseno brašno)
1 vanilin šećer
Priprema:
Dok vam se zagreva rerna na 200 stepeni, pleh namažite maslacem. U posudi za mešanje dobro izgnječite zrele banane viljuškom i dodajte rastopljen puter.
Dodajte sodu bikarbonu, so i umešajte šećer, umućeno jaje i ekstrakt vanile. Na kraju dodajte brašno.
Sipajte testo u pripremljen pleh i pecite oko 50 minuta. Sa čačkalicom probajte da li je testo pečeno. Ukoliko nije, a spoljna strana je porumenela, prekrijte hleb folijom i pecite dok se i unutrašnjost ne ispeče.
Nikako ga nemojte seći dok se potpuno ne ohladi. Ako ga dobro umotate, na sobnoj temperaturi će ostati svež četiri dana. U frižideru može i do pet dana.
Ovaj recept možete lako promeniti i prilagoditi različitim ukusima tako što ćete mu dodati orahe, bademe, lešnike, suvo grožđe ili suvo voće. Možete ga ispeći u kalupu za mafine ili dodati čokoladu pa dobiti čokoladni hleb.
I koru od banane nikako nemojte bacati. Kako ćete je upotrebiti, pročitajte OVDE.
Komentari (0)