Tetka Saveta

MALO KUHINJSKE MAGIJE: 15 trikova uz koje ćete kuvati ko od šale!

Sve žene, pa čak i one koje uživaju u kuvanju, su u potrazi za novim cakama koje će nam prepoloviti vreme koje provodimo za šporetom. Ali šta ako ti saveti mogu vaša jela da učine još ukusnijim?

22.02.2022 14:30

MALO KUHINJSKE MAGIJE: 15 trikova uz koje ćete kuvati ko od šale!
pexels.com

Pirinač vam se sav slepio, svaka palačinka vodi svoju politiku a paradajz ima ukus gumene igračke? Sve smo prošle kroz to a toliko smo se trudile da do toga ne dođe. Portal Srećna Republika vam predstavlja 15 brilijantnih kuhinjskih trikova koji će spečiti sve ove nezgodacije i od vaših jela napraviti prava mala remek-dela dobrog ukusa.

PRELIVI I SOSOVI

1. Ako vam na dnu flaše ostane vina koje niste popili, nemojte ga prosipati. Zamrznite ga u posudi za led i svaki put kada spremate gulaše, rižoto ili variva, imaćete pri ruci kockicu ili dve da dodaju onaj poznati šmek.

pexels.com

Razni prelivi

2. Ako sos neće da se stegne ili potamni, rešenje je instant kafa. Dodajte prstohvat ili dva u preliv i dobiće onu lepu, karamelizovanu braon boju a kafa mu neće dati gorak ukus.

VOĆE I POVRĆE

3. Ljuštenje kukuruza ume da bude noćna mora. Da biste izbegli da vam kukuruzna svila završi svuda po kući, nakvasite papiri ubrus, pa pređite preko klipa od vrha do dna. Svila će se zalepiti za mokar ubrus a vi ćete obaviti posao za tren oka.

4. Kako bi glavica ajsberg salete sačuvala svoju prepoznatljivu hrskavost, umotajte je u suv i čist kuhinjski ubrus pa je onda tako umotanu stavite u kesu sa patent zatvaračem pa pravac u frižider.

pexels.com

Voće i povrće

5. Razdvojite babane iz grozda odmah nakon što ih donesete kući iz prodavnice. Duže će vam trajati.

6. Citruse i paradajz nikada nemojte držati u frižideru. Ove osetljive namirnice na nižim temperaturama gube svoju aromu i ukus.

7. Pre nego što se bacite na seckanje ljute papričice, namažite ruke uljem za kuvanje. Na taj način vaša koža neće moći da upije ljuto ulje koje papričice oslobađaju prilikom seckanja.

TESTENINA I PIRINAČ

8. Dodajte par kapi limunovog soka u pirinač koji se kuva kako se zrna ne bi lepila jedno za drugo.

9. Kada kuvate pirinač, nudle, makarone ili špagete, dodajte kockicu maslaca ili kašiku ulja u vodu, jer će to pomoći da ne iskipe i naprave haos svuda po šporetu.

pexels.com

Pirinač , leblebije i sočivo

10. Nakon kuvanja testenine ili krompira vodu u kojoj su se kuvali sačuvajte i ohladite, pa njome posipajte saksijske biljke. Ta tečnost je puna skroba i drugih hranljivih materija na kojima će vam cveće biti zahvalno.

MESO

11. Dok oblikujete pljeskavicu, probušite rupu u sredini. Meso će se na ovaj način brže ispržiti a tokom prženja i rupica u sredini će nestati.

pexels.com

Meso na dasci za sečenje

12. Kada pečete, kuvate ili dinstate meso, pokušajte da to radite u vrućem čaju umesto u vodi. Meso će dobiti na ukusu a i omekšaće.

HLEB I PECIVA

13. Sipajte testo za palačinke u tiganj, ali ne iz kutlače već iz pipete za mariniranje mesa. Dobićete savršeno oblikovane palačinke svaki put.

14. Vaši kolačići će postati previše spljošteni tokom pečenja ako vam je testo bilo previše meko jer se maslac malo više istopio. Da se to ne bi desilo, stavite testo u frižider na par sati pe nego što kolačiće stavite da se peku.

pexels.com

Hleb i peciva

15. Kada pravite bilo koji desert sa jagodama, dodajte par kapi odležalog balzamiko sirćeta u smesu, jer ono ističe ukus jagoda u hrani.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)