SPAS ZA TILI ČAS!

KUVAJTE PAMETNO: 25 kuhinjskih caka koje će vam olakšati život!

Da biste izbegli sate provedene nad šporetom i sudoperom, prestavljamo vam male kuhinjske trikove koji će biti vaš spas.

03.02.2022 19:17

KUVAJTE PAMETNO: 25 kuhinjskih caka koje će vam olakšati život!
pexels.com

Ne želite da se vratite sa posla i još sa vrata hvatate varjače, daske za seckanje i miksera. Volite da kuvate ali imate osećaj da negde grešite, jer sve to traje do u beskonačnost a onda vam za uspomenu i dugo sećanje ostane i mašina puna sudova. E pa, ne više! Portal Srećna Republika vam predstavlja 25 genijalnih caka koje će vaš boravak u kuhinji učiniti kratkim ali slatkim.

1. Ljuštite đumbir kašičicom. Zbog toga što je ovaj koren nepravilnog oblika, ukoliko počnete da ga ljuštite nožem ili ljuštilicom za povrće, namučićete se i imati mnogo otpadaka. Zato kožu jednostavno sastružite kašičicom i problem rešen!

2. Ako želite da kuvane sastoje za potaž sameljete direktno u šerpi ili da pravite domaći majonez, kupite štapni mikser. Umesto što biste morali da sastojke presipate u rezervoar blendera ili multipraktika, ova jednostavna mašina obavlja posao direktno u posudi za serviranje. I naravno, to znači mnogo manje sudova za pranje.

3. Uvek imajte pri ruci malu cediljku za citrusno voće. Bilo da hoćete da napravite limunadu ili neko jelo koje spremate zahteva limunov sok, neuporedivo je lakše iscediti voće preko cediljke direktno u šerpu nego posle pokusavati da nađete i izbacite sve koštice koje su upale.

4. Koristite cediljku za poširana jaja. Razbijte jaje u cediljku iznad sudopere pa je lagano protresite kako vi se višak belanaca ocedio. Ostaće vam celo žumance u tankoj ovojnici od belanaca, koji će zajedno sačinjavati vaše savršeno poširano jaje.

5. Poširajte jaje u metalnoj kutlači. Prespite jaje iz cedilje u kutlaču, pažljivo naravno, pa dno kutlače spustite u kipuću vodu, pazeći da voda ne prodire u kutlaču. Nakom par minuta, imaćete savršeno poširano jaje.

6. Radite kao na traci. Kada spremate jelo koje zahteva 4 sitno naseckana luka, nemojte sve obaviti sa jednom glavicom pa onda tek preći na sledeću. Umesto toga, prvo ih sve oljušite, pa onda grubo narežite, pa sve iseckajte, pa prebacite u posudu. Nakon toga, uklonite sve otpatke i operite zaprljano posuđe, dok se vaš luk sprema.

7. Imajte pri ruci posudu za otpake i strugalicu za pecivo. Umesto što ćete se svako malo šetati do kante za smeće kako biste uklonili otpatke, sve ih stavljajte u jednu posudu koju ćete na kraju kuvanja isprazniti. Ako imate veće količine naseckanog povrća i morate da ga prebacite u šerpu, iskoristite strugalicu na koju će sve stati i prebacićete sve u jednom cugu, umesto da to radite iz više puta.

8. Zamrzavajte sve tečnosti, ne samo vodu. Pojedini recepti zahtevaju da u njih dodate vino ili bujon, na primer rižoto. Umesto da otvarate stalno novu flašu vina i da vam ono izvetri, sipajte to vino u posudu za led i zamrznite. Kada vam bude potrebno, samo izvadite nekoliko kockica i ubacite u jelo. Isto važi i za bujon.

9. Stavljajte što pljosnatiju hranu u zamrzivač. Razlozi za ovo su dvostruki. Prvo, namirnice će se brže zalediti i odmrznuti a drugo, izgubiće manje hranljivih sastojaka. Ako hrani treba više vremena da se zamrzne veća je verovatnoća da ćelijska njena struktura biti izmenjena a samim tim i da će ona biti manje kvalitetna. Stavite meso u deblju kesu za zamrzivač, rasporedite ga da bude što pljosnatije, a onda dlanovima ispritiskajte kesu kako bi iz nje izbacili što više vazduha. Zavežite ili vakumirajte i zamrznite. Još jedna prednost je da će vam na ovaj način veća količina hrane stati u zamrzivač.

10. Odmrzavajte meso pod česmom ili na aluminijumskom plehu. Ako zamrznuto meso stavite pod mlaz hladne vode, odlediće se brže. Druga alternativa vam je da ga stavite na aluminijumski pleh ili tiganj. Aluminijum je odličan provodnik toplote i samim tim će se vaše meso brže zagrejati i odmrznuti.

11. Secite avokado dok je još u ljusci. Presecite avokado na pola, izbacite košticu tako što ćete u nju zabiti nož, ona će ostati zakačena za njega i ako provrtire nožem levo-desno, ona će se odvojiti. Nožem za filetiranje, isecite unutrašnjos avokada na kockice, dok je još u ljusci i onda ih samo sastružite kašikom. I eto, bez po muke imate gotove kockice za gvakamole sos ili za avokado tost.

12. Podvalite ukućanima beli luk. Ako neko od vaših ili vi ne voli beli luk, nemojte se mučiti da ga ljuštite. Kupite granule i po potrebi njima začinjavajte jela. Neće ga u većini slučajeva ni primetiti a jelima će dati onaj karakteristični šmek uz mnogo manje neprijatnih mirisa.

13. Pročitajte recept pre nego što počnete da kuvate. Da, generalno kao civilizacija imamo problema sa uputstvima za upotrebu, jer ih retko kada čitamo. Međutim, kuvanje podrazumeva više koraka, nekoliko različitih komada kuhinjskog alata i pre svega namirnice. Pročitajte recept temeljno, proverite da li imate sve sastojke, da li ste spremili svo posuđe i alat koji vam je potreban, koji je redosled koraka, da li neke stvari mogu da se kuvaju istovremeno i da li možete jednu alatku ili sud koristiti više puta kako biste imali manju gomilu u sudoperi ili mašini. Kad sve to ustanovite, bacite se na posao.

14. Koristite vagu za peciva i kolače. Dva su razloga da koristite preciznu vagu prilikom pravljenja testa i kolača: tačnost i efikasnost. Korišćenje merica u obliku čaše je izuzetno neprecizno za hranu koja se kompresuje kao što je brašno. Sa vagom, s druge strane, znate da ćete uvek dodati preciznu količinu brašna, što vam daje bolje i doslednije rezultate. Vaga će vam takođe uštedeti na čišćenju! Umesto da koristite različite šolje za merenje svakog sastojka, samo postavite posudu u kojoj ćete mesiti na vagu i merite direktno u njoj.

15. Zester-rende je vaš prijatelj. Ovakvo sitno rende je odlično za skidanje korice sa citrusnog voća. Takođe su odlični za rendanje đumbira i belog luka. Odlični su ako želite da napravite pokrivač od rendanog sira preko testenine ili pice. Odlični su za rendanje muškatnog oraščića. Naprosto su odlični!

16. Napravite svoje prelive za salate u posudama nalik na one za kečap. Uvek pri ruci imajte neki sjajan preliv u bočici nalik na one u kojima se prodaju kečap ili majonez. Neka vam stoje na polici u vratima frižidera. Najlakši način da napravite takav prelive je da napišete recept na poleđini bočice i nacrtate linije za svaki sastojak koji u njega ide. Kad god vam ponestane preliva, ne moram ni da vadite svoje merice, samo sve sipajte do oznake na boci i promućkajte!

17. Kupite plastične posude sa odgovarajućim poklopcima. Trebalo bi da investirate u plastične posude u nekoliko različitih veličina. Lako je videti šta je u njima, super-efikasno se slažu i odlažu na policu, peru se u mašini za sudove, za višekratnu upotrebu su i imaju poklopce koji dobro prianjaju.

18. Probajte mesni rolat, ćufte i mešavine kobasica pre nego što ih oblikujete. Evo trika - kada pravite mesni rolat, kobasicu ili ćufte, uzmite mali komad mešavine i propržite je u tiganju, ili još brže, stavite u mikrotalasnu pećnicu na 10 do 15 sekundi i probajte. U skladu sa tim prilagodite začina u smeši.

19. Delimično zamrznite meso pre sečenja. Rezanje mesa za mlevenje ili prženje može biti teško čak i oštrim nožem. Da biste sebi olakšali, stavite meso u zamrzivač na 10 do 15 minuta da se stegne.

20. Neka noževi budu oštri. Imati oštre noževe ne samo da je bezbednije jer je manja verovatnoća da će vam nož skliznuti sa povrća i otkortljati se do vašeg prsta, već i samo kuvanje čini mnogo prijatnijim kada možete da obavite poslove rezanja, seckanja na kockice i ustinjavanja za tren oka. Većini ljudi će oštrenje biti neophodno jednom ili dva puta godišnje. Čak i sa oštrim nožem, poželećete da izbrusite sečivo tako što ćete njime proći po čeliku da biste poravnali sva mikroskopska udubljenja i krivine pre svake upotrebe.

21. Sačuvajte kore parmezana. Sačuvajte koru parmezana ili bilo koju koru tvrdog sira nakon što pojedete sir i čuvajte je u zatvorenoj vrećici u zamrzivaču. Može se koristiti za dodavanje intenzivnog ukusa čorbama, supama i varivima, tako što ćete koru ubaciti u kipuću tečnost na 20 do 30 minuta.

22. Koristite tečnost iz pakovanja mocarele ili feta sira kao bazu za sos za testeninu. Koristite salamuru koja se nalazi u pojedinim pakovanjima feta sira dolazi kao bazu sirnog sosa za testeninu. Sipajte vodu iz posude u isti lonac u kojem ste kuvali testeninu dok je još vruća, stavite komadiće sira i dobili ste sos za testeninu. Dodajte nekoliko svežih polutki čeri paradajza ako je u sezoni ili nekoliko svežih zrna kukuruza sa klipa pravo u sos od sira i dobićete nešto zaista ukusno.

23. Sačuvajte zeleniš i začinsko bilje vlažnim papirnim ubrusom. Možete produžiti životni vek opranog bilja i zeleniša za nekoliko dana tako što ćete ih umotati u vlažne papirne ubruse i staviti u kese sa patent zatvaračem sa blago otvorenim zaptivkama. Papirni ubrusi će vam čak biti i indikator svežine. Kada vidite tamnije mrlje tečnosti koje se formiraju na papirnim ubrusima, to znači da bi trebalo da potrošite začinsko bilje ili zeleniš u roku od dan ili dva. Iseckano ili ubrano bilje čuvajte u maloj posudi sa savijenim vlažnim papirnim ubrusom preko.

24. Ne plašite se soli, ali ne zaboravite ni kiselinu. Svi znamo da restoranska hrana ima odličan ukus jer kuvari dodaju so u svakoj fazi kuvanja. Ovo bi trebalo da radite i vi kod kuće! Ali evo još jedne tajne -balansiranje kiselosti je podjednako važno kao i odgovarajuća količina kada je u pitanju ukus hrane. Dodavanjem limunovog soka u dinstano povrće osvežićete jelo. Malo sirćeta može totalno da promeni ukus čorbe ili gulaša, te će oni od teških i otužnih jela postati aromatični i prepuni svežine.

25. Koristite ljuske od jajeta da uklonite komadiće ljuske od jajeta. Prazna polovina ljuske jajeta je najbolji alat za vađenje mikroskopskih delova napukle ljuske koji su završili u činiji i koje je maltene nemoguće izvaditi. Oni se privlače kao magneti, i nekom magijom obaviće posao dok kažete “keks”. A onda ćete moći da nastavite sa pravljenjem svog keksa.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)