Prirodni lekovi

SVAKOG DANA JEDITE MLAD LUK! Ako ste u mogućnosti, pokušajte, bićete iznenađeni rezultatima!

Možda i nije “voćka čudnovata”, ali je ovo povrće pravi magični štapić za poboljšanje zdravlja.

02.05.2022 20:00

SVAKOG DANA JEDITE MLAD LUK! Ako ste u mogućnosti, pokušajte, bićete iznenađeni rezultatima!
shutterstock.com

Ukoliko prošetate obližnjom pijacom videćete da je mladi luk zagospodario svim tezgama. Ima ga u izobilju i valjalo bi iskoristiti njegove zdravstvene benefite koji su mnogostruki. Pored toga što je nutritivno nezameljiva namirnica koja pršti od vitamina i minerala, mladi luk je i štit našeg imuniteta i zdravlja.

On je prirodni antibiotik, ima brojna antibakterijska svojstva te može da zaštiti od upalnih procesa i pomogne u izlečenju prehlada, ali i da obezbedi bolju probavu. Najvažnije od svega, treba istaći da perca mladog luka, odnosno njegov zeleni deo, nikako ne bi trebalo bacati, jer je baš ovaj deo bogat sastojcima koji su prava riznica zdravlja. 

1. Zaštitnik vašeg srca

Mladi luk je prepun antioksidanasa koji štite ćelije vašeg tela od delovanja slobodnih radikala i oštećenja koja ostaju kao posledica njihovog dejstva na naš organizam. Pored toga, madi luk će vaš krvni pritisak držati pod kontrolom i u granicama normale, ali u umanjiti rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

2. Čuvar vida

Mladi luk vas štiti od upala, ali i pomaže u smanjenju rizika od oboljenja mrežnjače. Bogat je vitaminom A, koji je od presudnog značaja za proizvodnju proteina u očima, a koji je inače zaslužan za vaš dobar vid. Osobe koje imaju deficit ovog vitamina mogu bolovati od noćnog slepila i drugih poremećaja vida. Samo jedan mladi luk će zadovoljiti oko 3 posto vaših dnevnih potreba za vitaminom A.

3. Za snažnije kosti

Ukoliko želite da zaštite svoje kosti, naoružajte se zalihama vitamina C i K, kojih mladi luk ima u izobilju. Samo jedan struk ovog povrća obezbediće vam oko 20 odsto preporučene dnevne doze vitamina K i oko 2 odsto vitamina C. I jedan i drugi nutrijent su izrazito važni za čvrstinu i gustinu vaših kostiju. Deficit ovih vitamina povećeva rizik od pojave osteoporoze i povećeva šansu za prelome i ošetećenja.

4. Ubica holesterola

Zelena perca mladog luka su riznica njegovih blagotvornih svojstava. Većina ljudi ih odstrani i baci, ali to je velika i skupocena greška za vaše zdravlje. Ovaj deo povrća nikako nije za bacanje, već bi ga valjalo konzumirati i to na dnevnoj bazi. Razlog za to je što snižava nivo “lošeg “ LDL holesterola i pomaže u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.

5. Saveznik za lepšu kožu

shutterstock.com

Devojka sa mladim lukom u ruci

Sve dame koje o svojoj koži brinu, žele da zadrže njen dobar tonus i da ublaže proces starenja bi trebalo da konzumiraju mladi luk. Naime, mladi luk pospešuje proizvodnju kolagena u organizmu, a upravo on će vam obezbediti čistu, lepu i zategnutu kožu. Kolagen će usporiti nastanak bora na vašem licu i upravo zbog toga je on aktivni sastojak u mnogi antiejdž kremama.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)