Odrasli

ŠTA SE DEŠAVA U TELU KAD JEDEMO CRNI LUK? Nemojte se prevariti, nije sve tako sjajno!

Možda ga izbegavate zbog neprijatnog zadaha koji se stvara nakon jedenja, ali ne mogu se zanemariti zdravstvene prednosti luka. Mnogi ga ipak zaobilaze zbog nekih drugih neprijatnosti koje izaziva.

24.04.2022 14:00

ŠTA SE DEŠAVA U TELU KAD JEDEMO CRNI LUK? Nemojte se prevariti, nije sve tako sjajno!
Tanjug/AP

Luk je jedna od najzdravijih namirnica koja postoji više od 7.000 godina. U sebi sadrži visoke vrednosti vitamina C i B, folnu kiselinu, gvožđe i vlakna, što znači da zadovoljava potrebe za ovim vitaminima i mineralima.

Međutim, iako je dobar za zdravlje i često ga neki gotovo svakodnevno imaju na trpezi kao dodatak jelu, mnogi ga baš i ne vole. Naime, pored toga što ume da bude nezgodan jer stvara neprijatan zadah, crni luk izaziva i druge manje probleme kada se konzumira, pa evo svih prednosti i nedostataka te vrste povrća. 

Izaziva gasove

Luk sadrži fruktozu, takoreći prosti šećer, kog ima u voću i povrću. Kada bakterije razrađuju fruktozu u našem probavnom traktu to izaziva gasove. Fruktoza dospeva u creva sporije od glukoze, pa tako ulazi u krvotok i njena apsorbcija ke ograničena. S obziom na to da dolazi do jetre, pretvara se ili u glukozu ili u masno tkivo, koje se zatim skladišti oko vitalnih organa.

shutterstock.com

Gasovi umeju da budu problem zbog hrane koja se unosi

Može izazvati gorušicu

Gorušica ili refluks želudačne kiseline može nastati zbog konzumiranja luka. Ako se opusti donji deo jednjaka, tzv. sfinkter, koji ga odvaja od želuca, taj organ neće odraditi svoju pravu ulogu. Kao posledica toga dolazi do uvlačenja želudačne kiseline i pojave osećaja peckanja. Pored toga, može doći do neugodnog podrigivanja izazvanog fermentirajućim vlaknima koji se nalaze u luku.

Zdravije srce

Luk je bogat antioksidansima od kojih treba posebno istaći crveni luk, koji sadrži i antisocijanine. Oni su odlični prebiotici i sprečavaju, prema istraživanjima, gojaznost, visok holesterrol i preddijabetičko stanje. Domaćicama je zato omiljeni začinski dodatak i svi ističu njegov drugačiji i poseban ukus.

Mnogi se u poslednje vreme odlučuju baš za crveni luk u odnosu na klasičan. Jedna studija koja je rađena 2013. godine na 93.600 žena, pokazala je da su one koje su jele crveni luk imale 32 odsto manje šanse da će dobiti srčani udar od onih koje su ga jele malo ili nisu skoro uopšte.

unplash

Zdrava hrana daje dobru energiju za aktivnosti i čuva srce

Bolji rad creva

Probiotici čine čuda za probavni trakt, ali treba znati da efekat nije isti bez prebiotika. Prebiotici sadrže dijetalna vlakna i ima ih u voću i povrću, pa samim tim i u luku. Oni svojim kretanjem u donjem probavnom sistemu omogućavaju rast zdravih crevnih bakterija, pa tako i bolje i brže varenje. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)