Teško je zamisliti da postoji čovek koji ne voli čokoladu ili bilo kakav slatkiš čokoladnog ukusa, posebno ako se uzme u obzir da se samo nakon nekoliko kockica naše raspoloženje popravlja i imamo više energije. Mnogi nutricionisti i fitnes instruktori su, međutim, skeptični i veoma rigorozni kada su slatkiši u pitanju, što se posebno odnosi na period kada želimo da figuru dovedemo do savršenstva. Oni stalno napominju da treba izbegavati šećere i okrenuti se proteinskim slatkišima, ali ono što ti "zamenski" proizvodi ne mogu da nadoknade jeste ukus i užitak koji daje konzumiranje čokolade.
Neđutim, mnogobrojnim ljubiteljima čokolade je veliku nadu ulillo jedno novo istraživanje. Naime, ako ste mislili da treba da sklonite svoju omiljenu poslasticu sa spiska omiljenih jer vam je rečeno da su slatkiši nezdravi, možda bi trebalo da još jednom razmislite jer dijetetičarke Kortni D’ Angelo i Trista Best tvrde u radu objavljenom na stranici "Jedi ovo, a ne to" da i nije tako loše uvrstiti čokoladu u svakodnevnu ishranu. Naravno, one napominju da prednost ima crna čokolada koja je izuzetno zdrava budući da sadrži hranljive sastojke koji čak poboljšavaju zdravlje.
Zdravo srce
Zbog velike koncentracije antioksidanasa kao što su flavonoidi, čokolada se smatra poželjnim desertom koji čuva srce i pomaže u cirkulaciji krvi, a svi koji pate od povišenog krvnog pritiska uvideli bi poboljšanje nakon njenog konzumiranja. Ona je dobra za čitav kardiovaskularni sitem, uključujući sprečavanje rizika od moždanog udara i drugih srčanih oboljenja.
Manje stresa
Mnogi ljudi su, otkrile su studije, prijavljivali manje stresa nakon konzumiranja ovog slatkiša, a D’Angelova savetuje da je važno voditi računa i o količini, ali i kvalitetu čokolade. Mlečne čokolade sadrže veću koncentraciju šećera, a dokazano je da hrana s većim sadržajem ovog najjednostavnijeg ugljenog-hidrata, izaziva teskobe i depresiju. To znači da se prednost za dobro raspoloženje i otklanjanje stresa daje tamnoj čokoladi.
Možda ćete uneti prazne kalorije
Klasične mlečne čokolade su bogate šećerom, a imaju veoma malo vitamina i menerala. Zbog toga one daju energiju u početku, ali zato dovode do gomilanja kalorija i gojaznosti koja samo stvara zavisnost ka unosu nezdravog šećera i povećavanja žudnje za njim. Tamna čokolada je, s druge strane, bogata hranljivim sastojcima i takođe daje dodatnu energiju.
Sklonost ka voću
Za one koji su navikli na bar jednu porciju voća dnevno ovo i nije baš tako poželjna vest. S obzirom na to da čokolada može zadovoljiti vaše dnevne potrebe za šećerom, ovaj slatkiš vas može odvući od prirodnog šećera koji unosite putem voća. Dijetetičarke upozoravaju da redovnom konzumacijom čokolade možete izgubiti osećaj za pravom prirodnom slatkoćom koju vam može pružiti samo voće.
Više magnezijuma
Magnezijum je izuzetno važan za ljudski organizam i za obavljanje svih važnih funkcija u njemu, uključujući i rad mozga. Tamna čokolada sadrži magnezijum, a što je veća njena nutritivna vrednost ona sadrži više tog minerala važnog za zdravlje.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)