Odrasli

ZABRINJAVAJUĆI ZNACI DA STE OSTALI BEZ VITAMINA D! Obavezno obratite pažnju!

Često ste umorni i bezvoljni, a ne znate pravi uzrok? Možda treba da proverite da li kroz ishranu unosite dovoljno vitamina.

17.04.2022 19:00

ZABRINJAVAJUĆI ZNACI DA STE OSTALI BEZ VITAMINA D! Obavezno obratite pažnju!
shutterstock.com

Primetili ste u poslednje vreme neke neuobičajene simptome kod sebe poput umora, a ne znate pravi razlog? Možda vam nedostaje vitamin D. Naučnici sve više ističu njegovu važnost za sveukupno zdravlje, uzimajući u obzir statistiku da ga čak oko  40 posto Amerikanaca ima nedovoljno. 

Njega stvara ljudska koža korišćenjem sunčevih zraka, ali se unosi i kroz hranu. Izuzetno je važan za zdravlje kostiju jer učestvuje u procesu apsorbcije kalcijuma zajedno sa paratiroidnim žlezdama. Ukoliko ste skloni čestim infekcijama, verovatno vam je imunitet oslabio zbog njegovog deficita. Njegovu slabu prisutnost u organizmu prepoznaćete kroz sledeće simptome.

Umor

Imali ste relativno dinamičan i zahtevan dan na poslu, ali ništa što odskače od uobičajene rutine. Međutim dolaskom kući osećate umor, a znate da redovno jedete i da ste relativno aktivni. Možda je problem u tome što u hrani ne unosite dovoljno ovaj vitamin ili ste slabo izloženi sunčevim zracima?  Istraživanja koja su rađena kako bi se otkrio stvarni uzrok umora kod ljudi, otkriva da je čak 77 procenata njih imalo manjak ovog vitamina. Druga studija koja je rađena, otkriva da su pacijenti sa ovim simptomom, nakon prmanja veće doze vitamina D osetili značajno poboljšanje.

unplash

Umor često mže biti prouzrokovan nedostatkom vitamina D

Bol i slabost u kostima

Iako ove bolove mnogi povezuju sa prvim simptomima gripa ili prehlade, oni mogu biti izazvani nedostatkom vitamina D. Kalcijum zajedno sa ovim važnim vitaminom igra važnu ulogu u zdravlju kostiju i mišića. Kosti održava jakim, a mišićima pomaže u pravilnom istezanju. Jedna studija je pokazala da nizak nivo D vitamina stvara bol u kostima, slabost mišića i smanjuje masu kostiju.

shutterstock.com

Nemojte zanemarivati bolove u mišićima i kostima

Slab imunitet

Sve infekcije i autoimune bolesti se povezuju sa padom imunog sistema. Vitamin D ga jača, pomažući u funkcionisanju belih krvnih zrnaca. Onda kada je on prilično oslabljen, u nedostatku ovog važnog vitamina, sklon je pojavi raznih bolesti poput multipleskleroze, dijabetesa tipa 2 i lupusa. Ukoliko nema dovoljno ovog vitamina, vrlo je verovatno da se mogu pojaviti infekcije poput virusa prehlade, gripa i Kovida.

Depresija

Mnogi ovo stanje povezuju kao stanje uma i sopstvene kontrole da upravljaju svojim raspoloženjem, naravno ako se ne radi o težem, kliničkom obliku, međutim česte promene raspoloženja, utučenost ili bezvoljnost se u jednoj studiji povezuje sa niskom koncentracijom vitamina D. Redovan unos može poboljšati razvoj i pravilnu funkciju mozga.

 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)