Odrasli

NIJE ZA SVAKI ŽELUDAC! Deka otkrio kako je doživeo 111 godina , a da li biste vi to probali zarad dugovečnosti?

Bez stresa, puno smeha, dobra i zdrava hrana... čuli ste za sve te recepte za doživljavanje duboke starosti. Ipak, mislite li da ste sve čuli? Ovaj savet čoveka koji je doživeo 111 godina sigurno će vas iznenaditi.

15.04.2022 12:00

NIJE ZA SVAKI ŽELUDAC! Deka otkrio kako je doživeo 111 godina , a da li biste vi to probali zarad dugovečnosti?
Printscreen/Instagram

Istraživanja koja su sprovedena pre nekoliko godina pokazala su da najdugovečniji ljudi žive u Japanu, Italiji, ali i Grčkoj. Kako je tada istaknuto, njihova tajna leži u činjenici da žive nešto zdravijim načinom života, uz dosta smeha i izbegavanje stresa, a ono što je ključno - konzumiraju hranu za koju se veruje da je ključan faktor u održavanju vitalnosti organizma. Podrazumeva se, a naučnici su to mnogo puta isticali, udeo u svemu svakako igra i genetika.

Međutim, kako biste reagovali da od nekoga ko je stvarno doživeo duboku starost čujete preporuku kako za duži životni vek treba da jedete pileći mozak? Verovatno se većina vas već hvata za stomak, ali do skoro najstariji čovek Australije, Dekster Kruger, tvrdi da je upravo taj "specijalitet" njemu pomogao da doživi neverovatnih 111 godina.  

Printscreen/Instagram

Dekster Kriger sa porodicom i prijateljima

 

Ovaj bivši stočar i veterinar iz Kvinslenda, zahvaljujući prirodi i svemu što mu ona pruža, doživeo je veoma duboku strarost. Hranio se sopstvenim povrćem uzgojenim u malenoj bašti, jeo je voćke sa drveća u dvorištu i konzumirao piletinu sa farme koju je sam vodio. Ta vrsta mesa je tako bila najzastupljenja na njegovoj trpezi.

- Konzumacija pilećeg mozga na nedeljenom nivou ima ogroman udeo u održavanju vitalnosti čoveka. To je nešto najukusnije što sam jeo, stvarno izuzetan zalogaj - tvrdio je svojevremeno Kruger. U staračkom domu, u kom je boravio, menadžerka je isticala da je on bio jedan od najoštroumnijih stanara te ustanove i da je njegovo pamćenje i kognitivno funkcionisnje bilo neverovatno.

Kruger je do prošle godine bio rekorder i neprikosnoveno je držao prvo mesto na listi najstarijih stanovnika Australije. Međutim, 2021. je napustio ovaj svet.

Inače, najstarija Australijanka ikad, čije su godine registrovane, bila je Kristina Kuk koja je u periodu kad je umrla imala 114 godina i 148 dana.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)