Odrasli

MOZAK VAM NIKAD NEĆE BITI UMORAN I SPORIJE ĆE STARITI! Evo šta da radite!

Da li ste znali da vam pojedine namirnice mogu pomoći da svoje moždane vijuge držite "budnim"? Srećna Republika vam donosimo savete stručnjaka koji vam mogu biti od dragocene važnosti.

10.04.2022 21:30

MOZAK VAM NIKAD NEĆE BITI UMORAN I SPORIJE ĆE STARITI! Evo šta da radite!
unplash

Verovatno ste u mnogim situacijama zatekli sebe da vam koncentracija opada ili da brže zaboravljate, a niste znali šta biste pojeli u tom trenutku da malo aktivirate mozak? Ako želite da vaš um bude oštar i zdrav, u tome vam mogu pomoći pojedine namirnice koje dokazano sprečavaju pojavu određenih bolesti ili gubitak pamćenja.

U istraživanju koje je sprovela klinika Mejo ljudi koji su jeli ribu pokazivali su odlične rezultate na testovima pamćenja. Takođe, načnici su povezali da lisnato povrće utiče na smanjenje rizika od demencije, dok se čaša vina pokazala kao poželjna za dobar protok krvi i za sprečavanje moždanog udara.

unplash

Svakodnevni unos bobičastog voća poboljšaće rad vašeg mozga

Dok su sve pomenute namirnice poželjne u različitim količinama i svaka ima svoj doprinos zdravlju, postoji jedna stvar koja je apsolutno na vrhu liste za bolji rad mozga.

Naime, ukoliko vam organizam zatraži unos šećera, naučnici savetuju da posegnete za bobičastim voćem jer u studiji, koja je sprovođena tokom pune dve decenije, ispitanici koji su jeli borovnicu i jagode imali su zabeležen najmanji mentalni pad tokom godine.

unplash

Jagode su zajedno sa bobičastim voćem podjednako važne za oštriji um

Istražvači su to povezali s visokom koncentracijom flavonoida u pojedinim namirnicama. Zato savetuju da je za najbolji efekat potrebno unositi dve porcije tog voća na nedeljnom nivou. 

- Visok nivo antioksidanasa kod bobičastog voća sprečava mentalnu degradaciju - zaključak je jedne studije. 

U drugoj je, međutim, utvrđeno da bobice ne samo što održavaju um britkijim, već je pokazano da su one poboljšale motoričku kontrolu i spoznaju.

- Dugoročno mentalno zdravlje, naročito kod žena starije životne dobi, povezano je prisustvom flavonida u voću. Njega ima u jagodama i borovnicama i zato sledeći put, ako posegnete za slatkišima kada se uželite šećera, najbolje je da se setite ove dve voćke. One čine čuda za vaš mozak, ali i celokupno zdravlje - navode stručnjaci. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Komentari (0)