Jela bez mesa

Ukusni klipići gotovi za čas

Prolzite pored pekare svakodnevno i ne možete da odolite mirisu slanih kiflica. Zašto to ne biste same napravile kod kuće?

13.03.2022 14:00

Ukusni klipići gotovi za čas
Srpska Republika

Donosimo vam recept za slane kiflice/klipiće koje možete napraviti za svoje ukućane. Ne oduzimaju mnogo vremena, a ni materijala za pravljenje.

Evo kako da i najbrže pripemite:

Sastojci:

  • kg brašna
  • 6 dl toplog mleka
  • 2,5 dl ulja
  • 2 kocke svežeg kvasca
  • supena kašika šećera
  • 2-3 kafene kašike soli žumance za premazivanje
  • semenke za posipanje ( krupna morska so, kim, susam, lan)

Priprema:

Mleko zagrejete da bude toplo. U polovini mleka dodate kašiku šećera i kvasac i ostavite da nadođe 15 minuta dok se kvasac počne dizati. U veliku posudu sjediniti brašno i so. Promešate i krenete da dodajete narasli kvasac, ostatak mleka, ulje i umesite testo. Čim sve sastojke sjedinite i smesa postane gipka, pokrijete posudu krpom i ostavite da se testo diže sat vremena na toplom mestu. Sačekate da se testo udvostruči. Radnu površinu samo premažete uljem, bez dodavanja brašna. Smesu delite na dva dela i iz svakog dela po 20 loptica, ukupno 40. Kuglice ponovo prekrijete krpom i ostavite da narastu još pola sata.

Srećna republika

Kiflice u pripremi

Svaku kuglicu razvijate u oblik kao elipsa. Zatim kuglice rolate prstima i razmičete ruke prema van. Klipiće posložite u pleh obložen pek papirom, premažete žumancetom i pospete semenkama. Zatim ih ostavite da nadođu još 20 min.i stavljate ih u pećnicu da se peku 15 do 20 minuta na 250°C dok ne porumene.

Komentari (0)