Donosimo vam recept za slane kiflice/klipiće koje možete napraviti za svoje ukućane. Ne oduzimaju mnogo vremena, a ni materijala za pravljenje.
Evo kako da i najbrže pripemite:
Sastojci:
- kg brašna
- 6 dl toplog mleka
- 2,5 dl ulja
- 2 kocke svežeg kvasca
- supena kašika šećera
- 2-3 kafene kašike soli žumance za premazivanje
- semenke za posipanje ( krupna morska so, kim, susam, lan)
Priprema:
Mleko zagrejete da bude toplo. U polovini mleka dodate kašiku šećera i kvasac i ostavite da nadođe 15 minuta dok se kvasac počne dizati. U veliku posudu sjediniti brašno i so. Promešate i krenete da dodajete narasli kvasac, ostatak mleka, ulje i umesite testo. Čim sve sastojke sjedinite i smesa postane gipka, pokrijete posudu krpom i ostavite da se testo diže sat vremena na toplom mestu. Sačekate da se testo udvostruči. Radnu površinu samo premažete uljem, bez dodavanja brašna. Smesu delite na dva dela i iz svakog dela po 20 loptica, ukupno 40. Kuglice ponovo prekrijete krpom i ostavite da narastu još pola sata.
Svaku kuglicu razvijate u oblik kao elipsa. Zatim kuglice rolate prstima i razmičete ruke prema van. Klipiće posložite u pleh obložen pek papirom, premažete žumancetom i pospete semenkama. Zatim ih ostavite da nadođu još 20 min.i stavljate ih u pećnicu da se peku 15 do 20 minuta na 250°C dok ne porumene.
Komentari (0)