Jaje je godinama nepravedno bilo zanemareno kao izuzetno važna hranljiva namirnica jer su mu mnogi pripisivali „udeo“ u povećanju holesterola, pa su ga vođeni time, izbegavali.
Međutim, stručnjaci tvrde da ono treba da se nađe među prioritetnijim namirnicama koje svakodnevno konzumirate, jer malo je reći da čini čuda za vaš organizam. Jaje je odličan izvor proteina i naučnici su potvrdili da njegov važan sastojak holin ima efikasno dejstvo u prevenciji Alchajmerove bolesti.
Osim toga što će vam graditi imunitet, sprečiti upale, čak i poboljšati vid, evo koje prednosti donosi uvrštavanje jajeta u svakodnevne obroke.
Daće vam energiju i sitost
Koliko ste puta primetili da posle dobrog omleta ili kajgane imate energiju da pretrčite ceo grad? Sa 70 kalorija i 6 grama masti, jaje je odličan izvor energije koja vam je potrebna za početak dana. Uz svežu salatu za doručak, upotpuniće sve vaše potrebe za vitaminima, naročito onih najvažnijih kao što su B12 i vitamin D. Pored toga bićete siti, jer jaje predstavlja dobru kombinaciju belančevina i zdravih masti.
Odlično za dobro pamćenje
Holin je izuzetno važan sastojak u jajetu koji je ogovoran za naše dobro pamćenje, razmišljanje, raspoloženje i celokupno zdravlje nervnog sistema. Nije ni čudo što ga mnogi nazivaju hranom za mozak. Studije su pokazale da je nedostatak holina povezan sa neurološkim poremećajima i smanjenom kognitivnom funkcijom.
Važno u izgradnji mišića
Jaje je odličn obrok ili užina pre ili nakon treninga, to ne moramo da vam govorimo. S obzirom na to da je puno proteina koji su važni za izgradnju mišića, dobro će vam doći da ih naranite zdravonakon napornog treninga u teretani.
Kosa i koža će možda biti zdravije
Možda muškarcima toliko ne, ali ženama je sasvim sigurno bitan dobar izgled njihove kose i kože na koju potroše preprate za negu i ova informacija će im puno značiti. Nekoliko vitamina iz grupe B, poput B2,B5 i B12 nalaze se u ovoj namirnici, a znamo da su oni pored ostalih važnih funkcija u organizmu odgovrni za zdravlje kože i kose. Metionin jedna od aminokiselina koju jaje sadrži, a koje takođe poboljšava gipkost kože i jača vaše nokte.
Srce će biti zdravije
Iako jaje mnogi smatraju glavnim „krivcem“ za povišeni holesterol treba znati da jaje ipak ne spada u tu grupu namirnica koje izazivaju povišen holesterol u krvi. U časopisu Nutrientc se navodi da jaje i škampi zbog visoke nutritivne vrednosti izostaju sa spiska namirnica koje povećavaju rizik od nastanka srčanih oboljenja. Jaje pruža oko 69 odsto prehrambenog holesterola koji nema značajan uticaj na visinu holesterola u krvi.
Smanjuje stres
Lizin je jedna od važnih aminokiselina koja je neophodna za funkcionisanje organizma, a koju telo ne proizvodi samo, već mora da je unosi kroz hranu. On je odgovoran za snižavanje stresa i anksioznosti i ukoliko je u padu, negativno će se odraziti na vaše mentalno zdravlje.
Jača kosti
Vitamin D koji je prisutan u ovoj namirnici je odgovoran za mnoge procese u našem organizmu kao što su regulisanje krvnog pritiska, očuvanje mentalnog zdravlja, ali je isto tako važan za jačanje i izgradnju kostiju. Ovaj vitamin pomaže lakšu apsorbciju kalcijuma koji je odgovoran za njihovo zdravlje.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)