Odrasli

UZ OVAJ NAPITAK SPAVAĆETE MIRNO I DUGO! Nema veze sa preparatima za smirenje, ovo morate probati ako ste pod stresom!

Da li znate da pored dovoljno sati, određene hrane i napici imaju ulogu u kvalitetnom snu? Možda pre spavanja popijete nešto da vas osveži ali treba da znate da nisu svi napici poželjni pre spavanja, dijetetičari izdvajaju samo nekoliko.

09.04.2022 20:43

UZ OVAJ NAPITAK SPAVAĆETE MIRNO I DUGO! Nema veze sa preparatima za smirenje, ovo morate probati ako ste pod stresom!
unplash

Nekvalitetan san, odgovoran je za pojavu mnogih bolesti pa tako rizikujete da narušite zdravlje ukoliko svom organizmu ne pružite dovoljno sna. Šta to znači? Prema istraživanjima, manjak sna pored toga što utiče na povećanje telesne ežine, izaziva dijabetes, probleme sa krnim pritiskom i druga stanja.

Osim dobrog sna, važno je šta unosite u organizam neposredno pred spavanje. Hrana takođe utiče na to kako ćete spavati i da li ćete zaspati uopšte, pa isto tako i piće značajno doprinosi kvalitetu vašeg sna. Poznati dijetetičari sugerišu koja to pića brzo prizivaju san na oči i od kojih ćete lepo spavati.

Mleko

Mnogi se kunu u mleko kao idealnom napitku koji ih opušta i od koga brzo zaspu. Postoji više načina kako da popijete mleko. Možete ga popiti kao vruć napitak bez ičega, zatim mleko sa kakakom ili tzv.zlatno melko ili mleko sa kurkumom. Mnogi kažu da im melko pomaže da se opsute i oslobode stresa.

Melko je visokokvalitetan protein i odličan izvor esencijalnih aminokiselina. Njegov primarni sastojak kazein je protein koji se sporo vari i koji vas drži sitima duže vreme dok ne zaspite. Čaša mleka ne samo da može da vam pomogne da brže zaspite već  mleko sadrži i trptofan koji je aktivni sastojak hormona melatonina zaduženog za kvalitetan san.

unplash

Mleko je odličan napitak za dobar san

Čaj od kamilice

Ukoliko ste ljubitelj čajeva i volite da ga popijete pred spavanje evo idealne prilike. Odlučite se za kamilicu, jer je ona oduvek predstavljala prirodni lek za snižavanje šećera u krvi, smanjenje upale, lečenje simptoma prehlade i nedostatak sna.

Ekstrakt kamilice godinama je promovisan zbog svojih sedativnih svojstava kaže dijetetičar Ejmi  Gudson. Postoje istraživanja koja sugerišu da ekstrakt kamilice može biti koristan za poboljšanje kvaliteta sna i smanjenje fizičkih simptoma nedovoljnog sna. Postoje i slaganja da ekstrakt kamilice ima ulogu i u eliminisanju nesanice ali ovo nije potpuno potvrđeno.

unplash

Kamilica ima umirujuće dejstvo

Sok od trešnje

Nije tako omiljen napitak za spavanje, više za osveženje tokom toplih letjih dana, ali treba znati da sok od trešnje ima brojne značajne prednosti kada je zdravlje u pitanju. Jača imunitet, smanjuje upale i poboljšava fizičku formu. Zbog  velikog sadržaja melatonina, ima sličnosti sa mlekom za kvalitetniji san. Studije su pokazale da redovno konzumiranje ovog soka podstiče prirodnu proizvodnju melatonina u telu. Ne samo da poboljšava kvalitet sna već i smanjuje broj buđenja tokom noći.

unplash

Kamilica ima umirujuće dejstvo

Čaj od lavande

Umirujuće dejstvo koje ima lavanda na organizam ne treba posebno isticati. Ona je prvo korišćena kao oblik aromaterapije za koju se smatra da stvara hipnotičke efekte i da ima uticaj kao stabilizator raspoloženja i poboljšava pozitivna osećanja majke prema bebi. Zbog svog umirujućeg efekta cvetovi lavande se kuvaju u toploj vodi kao čaj za opuštanje pred savanje. Studija objavljena u jednom časopisu otkrila je da čaj od lavande pomaže kod depresije i umora, posebno kod žena nakon porođaja.

unplash

Čaj od lavande dokazano eliminiše umor i depresiju

Studija koja je sprovedena na Tajvanu procenila je efikasnost čaja od lavande u ublažavanju kvaliteta sna, umora i depresije i u poboljšanju privrženosti majke sa detetom tokom ranog postpartalnog perioda.

Žene koje su bile obuhvaćene istraživanjem izgledale su manje umorne i depresivne a imale su veću povezanost sa detetom od kontrolne grupe.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)