Odrasli

REŠAVAMO DILEMU: KOLIKO DUGO SU JESTIVA TVRDO KUVANA JAJA? Otkrivamo i šta znači zelena boja na belancetu!

Kuvana jaja imaju znatno kraći rok trajanja u odnosu na sveža, što je posebno važna informacija nakon uskršnjih praznika kada nam ostaje velika količina te namirnice.

24.04.2022 10:00

REŠAVAMO DILEMU: KOLIKO DUGO SU JESTIVA TVRDO KUVANA JAJA? Otkrivamo i šta znači zelena boja na belancetu!
shutterstock.com

Za Uskrs mnoge domaćice pripremaju više šarenih jaja nego što im je potrebno. Zato se posle praznika mnoge od njih često nađu u dilemi do kada su tvrdo kuvana jaja bezbedna za upotrebu. Srećna republika za vas rešava tu nedoumicu.

Za razliku od svežih jaja koja, ukoliko se čuvaju u rashlađenom prostoru mogu da potraju i do mesec dana, tvrdo kuvana jaja su jestiva sedam dana i to pod uslovom da se drže u frižideru. Naime, tokom kuvanja razlaže se njihov zaštitni sloj koji obavija ljudsku, pa jaja postaju osetljiva na uticaj vazduha i mikroorganizama.

Reč stručnjaka 

Stručnjaci savetuju da se već dva sata nakon kuvanja, kada se jaja dobro ohlade, ona stave u frižider kako bi se opasne bakterije sporije razmnožavale. Najbolje ih je čuvati u kartonskoj kutiji ili hermetički zatvorenoj posudi.

Kuvana jaja držite na polici frižidera, nikako u njegovim vratima, jer se njihovim čestim otvaranjem remeti temperatura. To dodatno utiče na bržu kvarljivost skuvanih jaja. Ne preporučuje se njihovo zamrzavanje jer u tom slučaju belance i žumance postaju žilava i gubi se tekstura i ukus jajeta.

Pixabay

Kuvana jaja nikako ne držati u vratima frižidera

U ljusci ili oguljeno

Tvrdo kuvana jaja bezbednije je čuvati u ljusci, pa ih očistiti tek pred upotrebu. U slučaju da ste ipak jaja ogulili, preporuka je da se na dno posude stavi vlažna papirna salveta kako se ne bi osušila. Očišćena jaja od ljuske nikako ne treba držati van frižidera.

Mnogi ljudi su zabrinuti kada vide da je boja žumanceta kod skuvanih jaja dobila sivkasto-zelenu boju po ivici. Međutim, to ne znači da se jaje pokvarilo. Boja žumanceta zavisi od vremena i temperature na kojoj se kuvalo jaje.

Zelenkasto-siva boja javlja se kada je jaje prekuvano, jer je došlo do hemijske reakcije između gvožđa u žumancetu i sumporvodonika iz belanceta, što utiče na teksturu i ukus kuvanog jajeta.

Pixabay.com

Boja žumacneta zavisi od vremena kuvanja jaja

Kako prepoznati pokvareno jaje

Prvi znak da se kuvano jaje pokvarilo jeste sluzava materija koja se pojavljuje na ljusci jajeta. Takođe, kada oljuštite pokvareno jaje može se osetiti jak, neprijatan miris, pa je najbolje odmah ga baciti.

Konzumiranje pokvarenih jaja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i dovesti do trovanja. Najčešći simptomi su proliv, mučnina i povraćanje i u tom slučaju je neophodno odmah se javiti lekaru.

Komentari (0)