Tetka Saveta

4 TEHNIKE za fantastično ukrašavanja jaja

Ukoliko obožavate predstojeći veliki praznik, sigurni smo da uživate u kreativnim metodama za farbanje jaja. Mi vam donosimo najnovije trendove koji će sigurno krasiti trpeze širom zemlje.

20.04.2022 12:00

4 TEHNIKE za fantastično ukrašavanja jaja
printscreen-youtube/instagram

Ako želite da se zabavite redeći nešto kreativno ili da uposlite svoju decu  kroz jedan keativan zadatak, bacite se na ukrašavanje uskršnjih jaja. Portal Srećna Republika vam otkriva 4 zanimljive tehnike koje će vam dati divne rezultate.

1. Dekupaž

Ova tehnika dominira hobi radionicama već neko vreme, ali da li ste znali da se može primeniti i na dekoraciju jaja? Za nju su vam potrebna kuvana jaja, bela ili žuta, belance i željeni dezen isečen samo sa poslednjeg obojenog sloja salvete. Prvo premažite jaja belancetom pa na lepljivu površinu pažljivo zalepite dezen sa salvete, ispravite ga i istisnite mehuriće vazduha. Celo jaje premažite opet belancetom, preko salvete, kako bi se ona bolje zalepila za ljusku.Ostavite da se jaje osuši na vazduhu i spremno je kada je belance kompletno sasušeno.

2. Papirni ubrus

Uzmite nekoliko slojeva papirnog ubrusa pa ih naslažite jedan preko drugog. Stavite jaje u sredinu pa ga zamotajte u ubrus kao bombonu. Krajeve vežite kanapom, kako se ubrus ne bi odmotavao. Preko ubrusa, na jaje nakapaje po nekoliko kapi prehrambene farbe za kolače u bojama po želji pa jaje poprskajte rastvorom vode i belog sirćeta u odnosu 50:50, zbog kojeg će se boja na ubrusu razliti. Ostavite jaja da se osuše pa ih izvadite iz ubrusa i imaćete jaje ofarbano u akvarel tehnici sa simpatičnim tačkicama od ubrusa. Vodite rečuna da je ova tehnika najefektnija sa belim kuvanim jajima. Ako želite da saznate kako možete da dobijete mermernu šaru na jajima, pogledajte to OVDE

3. Pirinač u kesi

Instagram/printscreen-sandra_cecaric

Jaje farbano pirinčem

U plastičnu kesu sipajte nekuvani beli pirinač pa na njega nakapajte po nekoliko kapi prehrambene farbe za kolače u bojama po želji. Stavite kuvano belo jaje u kesu, zavežite je, pa pažljivo uvaljajte jaje u pirinač preko kese. Ostavite nekoliko desetina minuta jaje u kesi kako bi se boja na ljusci osušila i imaćete divno dekorisano jaje sa crticama i tačkicama.

4. Soda bikarbona

U nekoliko činijica, u zavisnosti od toga koliko boja želite na jajetu, dodajte po jednu kašiku sode bikarbone. Tečne boje za farbanje jaja podelite na individualne patrone, pa ih stavite u šolju u koju ćete sipati vruću vodu, ne bi li se boje otopile. Isecite pažljivo vrh svake patrone i sipajte nekoliko kapi boje u svaku posudicu ponaosob, preko sode bikarbone. Kada ste to uradili, sipajte dve kašike vode u posudu i sjedinite smesu, kako biste dobili pastu u boji. Ako sipate više vode, slobodno dodajte još sode bikarbone dok se ne stvori pasta. Poređajte kuvana bela jaja u kalup za mafine, svako jaje u zasebnu pregradu, pa preko jaja kašičicom nanesite pastu u različitim bojama.

Ostavite farbu da malo odstoji na jajima, kako bi se vezala za ljusku pa kašikom preko jaja sipajte 2 kašike belog alkoholnog sirćeta, koje će u dodiru sa sodom bikarbonom početi da peni. Ostavite jaja da odstoje u plehu 15 minuta. U činiju sipajte vode i onda jaje uz pomoć kašike spustite u vodu, kako biste skinuli penu i pastu sa ljuske. Nakon toga imaćete jaja u prelepim pastelnim tonovima. Ako želite intenzivnije nijanse ostavite jaja da odstoje malo duže u smesi od sode bikarbone, boje i sirćeta. Kada se jaja osuše, sipajte malo ulja na vaticu ili papirni ubrus, pa jaja premažite uljem kako bi sijala i kako ove nežne boje na njima došle u prvi plan.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)