Ukoliko želite da izbegnete upotrebu hemije prilikom farbanja jaja, znajte da je i to moguće. Postoje prirodne alternative fabričkim bojama za hranu a portal Srećna Republika vam otkriva kako jaja možete da ofarbate u najrazličitije boje uz pomoć hrane koju skoro svi imamo kod kuće. Za bolje rezultate, preporučuje se da koristite bela ili izbeljena jaja.
Crvena i roze
Jaja u ovim bojama možete dobiti dužim ili kraćim umakanjem kuvanih jaja u veliku količinu lukovine ili pak u sok od brusnice ili šipka. Takođe, sličan efekat možete postići ukoliko uvaljate bela jaja u pastu od smrznutih mlevenih malina ili ih potopite u sok od trešnje. Možete koristiti i sok ili kompot od višanja, ali i cveklu, bilo svežu, pasiranu ili samo sok od cvekle. Obavezno nosite rukavice dok ovo radite, sok od cvekle će vam u suprotnom obojiti prste i skidaćete ga danima.
Narandžasta
Ovu jarku boju možete dobiti uz pomoć manje količine ljuski crnog luka, šargarepe i drugog povrća koje je bogato karotenom. Od začina, možete koristiti kurkumu, mešavinu začina za kari, čili, alevu papriku ili šafran. Njegov pigment jeste jak, ali je sam začin jako skup. U videu ispod možete videti proces farbanja jaja prirodnim bojama.
Smeđa
Ovu boju ćete postići umakanjem jaja u jaku crnu, domaću kafu, u crni čaj ili u vodu sa izmrvljenim ljuskama oraha. Prilikom kuvanja u mirođiji, jaja će poprimiti zlatno smeđu boju, pa je ova tehnika idealna ako vam se dopada blagi metalik efekat.
Zelena
Zelenu boju ćete najlakše postići pri kuvanju jaja u spanaću. Njegov intenzivno zeleni pigment će obojiti jaja bolje nego bilo koje drugo lisnato zeleno povrće.
Žuta
Za žutu boju koristite koru pomorandže ili limuna, ali samo tanki, spoljašnji sloj, izbegavajući belu gorku opnu. Takođe možete koristiti listove šargarepe, semenke celera, semenke kumina, zeleni čaj ili čaj od kamilice, za blaži, pastelni efekat.
Plava
Plavu ili plavičastu boju dobićete uz smrvljene zamrznute borovnice ili lišće crvenog kupusa.
Ljubičasta
Za postizanje ljubičaste nijanse idealni su cvetovi ljubičice ili ljuska crvenog luka. Takođe možete koristiti i tamno crno vino, ali i različite čajeve, poput hibiskusa ili borovnice. Pored intenzivne ljubičaste boje možete stvoriti i nežnu lavanda nijansu uz pomoć cveta ljubičice i malo limunovog soka.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)