Tetka Saveta

KAKO DA OTKRIJETE KOJE JE JAJE SVEŽE, A KOJE POKVARENO? Donosimo vam i najkreativnije tehnike farbanja, upotrebite i SODU BIKARBONU!

Ukoliko imate nedoumice vezane za dekoraciju uskršnjih jaja ili sumnjate u njihovu svežinu, otkrivamo vam cake koje će vam olakšati praznične pripreme!

21.04.2022 09:00

KAKO DA OTKRIJETE KOJE JE JAJE SVEŽE, A KOJE POKVARENO? Donosimo vam i najkreativnije tehnike farbanja, upotrebite i SODU BIKARBONU!
printscreen-youtube/instagram/tiktok

Svaka domaćica zna da dani uoči velikih praznika umeju da budu puni izazova, pa ni Uskrs nije izuzetak. Balansiranje dnevnih obaveza, porodice i priprema za slavlje vam može oduzeti dosta energije. Portal Srećna Republika vam otkriva trikove koji će vam pomoći u utvrđivanju svežine jaja, njihovom izbeljivanju i farbanju, kako biste ovaj veliki praznik dočekali mirni i rasterećeni. 

KAKO PREPOZNATI SVEŽA JAJA?

Svežinu jaja možete proveriti jednostavnim trikom i da na taj način izbeći neprijatne situacije koje se dešavaju sa pokvarenim jajima. Sve što vam je potrebno, verovali ili ne, je mobilni telefon. Upalite lampu na njemu i stavite ga na sto, sa svetlošću upaljenom prema gore. Na lampu polako prislanjajte jedno po jedno jaje iz kartona. Jaja koja su sveža bi trebalo da reflektuju svetlost kroz njih. Svetlost neće prolaziti kroz pokvareno jaje, te će ono izgledati kako da ga niste ni primakli sijalici. Pogledajte kako to da uradite videu ispod.

KAKO IZBELETI ŽUTA JAJA?

Ukoliko ne možete da nađete bela jaja na pijaci ili su vam preskupa, ne očajavajte. U dublju šerpu sipajte vodu i prirodno alkoholno sirće u razmeri 1:1, količina će zavisiti od veličine šerpe i broja jaja, budući da tečnost treba da prekrije sva jaja kako bi se ona ravnomerno izbelela. Dodajte nekuvana jaja u šerpu pa sve to polako zagrevajte na ringli a nakon što tečnost provri, jaja kuvajte 7 minuta. Dok jaja kuvaju, budite uz njih, jer ćete morati kašikom da skidate penu koja će se pojaviti na vrhu. Primetićete da je deo pigmenta sa žute ljuske ostao u toj peni. Kada se jaja skuvaju, uzimajte jedno po jedno pa ostatak žute boje sa ljuske sperite vodom ispod slavine uz pomoć sunđera. Kada se žuta boja skroz skinula, ostavite jaja da se ohlade i imaćete savršenu belu podlogu za sve vaše šare i dekoracije.

tiktok/printscreen- ondymikula

Izbeljivanje žutih jaja

PRIRODNE BOJE ZA FARBANJE JAJA

Ukoliko želite da izbegnete upotrebu hemije prilikom farbanja jaja, znajte da je i to moguće. Postoje prirodne alternative fabričkim bojama za hranu a mi vam otkrivamo kako jaja možete da ofarbate u najrazličitije boje uz pomoć hrane koju skoro svi imamo kod kuće. Za bolje rezultate, preporučuje se da koristite bela ili izbeljena jaja.

Crvena i roze

Jaja u ovim bojama možete dobiti dužim ili kraćim umakanjem kuvanih jaja u veliku količinu lukovine ili pak u sok od brusnice ili šipka. Takođe, sličan efekat možete postići ukoliko uvaljate bela jaja u pastu od smrznutih mlevenih malina ili ih potopite u sok od trešnje. Možete koristiti i sok ili kompot od višanja, ali i cveklu, bilo svežu, pasiranu ili samo sok od cvekle. Obavezno nosite rukavice dok ovo radite, sok od cvekle će vam u suprotnom obojiti prste i skidaćete ga danima.

Narandžasta

Ovu jarku boju možete dobiti uz pomoć manje količine ljuski crnog luka, šargarepe ili drugog povrća koje je bogato karotenom. Od začina, možete koristiti kurkumu, mešavinu začina za kari, čili, alevu papriku ili šafran. Njegov pigment jeste jak, ali je sam začin jako skup.

Smeđa

Ovu boju ćete postići umakanjem jaja u jaku crnu, domaću kafu, u crni čaj ili u vodu sa izmrvljenim ljuskama oraha. Prilikom kuvanja u mirođiji, jaja će poprimiti zlatno smeđu boju, pa je ova tehnika idealna ako vam se dopada blagi metalik efekat.

Zelena

Zelenu boju ćete najlakše postići pri kuvanju jaja u spanaću. Njegov intenzivno zeleni pigment će obojiti jaja bolje nego bilo koje drugo lisnato zeleno povrće.

Žuta

Za žutu boju koristite koru pomorandže ili limuna, ali samo tanki, spoljašnji sloj, izbegavajući belu gorku opnu. Takođe možete koristiti listove šargarepe, semenke celera, semenke kumina, zeleni čaj ili čaj od kamilice, za blaži, pastelni efekat.

Plava

Plavičastu boju dobićete uz smrvljene zamrznute borovnice ili lišće crvenog kupusa.

Ljubičasta

Za postizanje ljubičaste nijanse idealni su cvetovi ljubičice ili ljuska crvenog luka. Takođe možete koristiti i tamno crno vino, ali i različite čajeve, poput hibiskusa ili borovnice. Pored intenzivne ljubičaste boje možete stvoriti i nežnu lavanda nijansu uz pomoć cveta ljubičice i malo limunovog soka.

TEHNIKE FARBANJA USKRŠNJIH JAJA

1. Dekupaž

Ova tehnika dominira hobi radionicama već neko vreme ali da li ste znali da se može primeniti i na dekoraciju jaja. Za nju su vam potrebna kuvana jaja, bela ili žuta, belance i željeni dezen isečen samo sa poslednjeg objenog sloja salvete. Prvo premažite jaja belancetom pa na lepljivu površinu pažljivo zalepite dezen sa salvete, ispravite ga i istisnite mehuriće vazduha. Celo jaje premažite opet belancetom, preko salvete, kako bi se ona bolje zalepila za ljusku.Ostavite da se jaje osuši na vazduhu i spremno je kada je belance kompletno sasušeno.

2. Papirni ubrus

Uzmite nekoliko slojeva papirnog ubrusa pa ih naslažite jedan preko drugog. Stavite jaje u sredinu pa ga zamotajte u ubrus kao bombonu. Krajeve vežite kanapom, kako se ubrus ne bi odmotavao. Preko ubrusa, na jaje nakapaje po nekoliko kapi prehrambene farbe za kolače u bojama po želji pa jaje poprskajte rastvorom vode i belog sirćeta u odnosu 50:50, zbog kojeg će se boja na ubrusu razliti. Ostavite jaja da se osuše pa ih izvadite iz ubrusa i imaćete jaje ofarbano u akvarel tehnici sa simpatičnim tačkicama od ubrusa. Vodite rečuna da je ova tehnika najefektnija sa belim kuvanim jajima.

3 . Pirinač u kesi

U plastičnu kesu sipajte nekuvani beli piričan pa na njega nakapajte po nekoliko kapi prehrambene farbe za kolače u bojama po želji. Stavite kuvano belo jaje u kesu, zavežite je, pa pažljivo uvaljajte jaje u pirinač preko kese. Ostavite nekoliko desetina minuta jaje u kesi kako bi se boja na ljusci osušila i imaćete divno dekorisano jaje sa crticama i tačkicama.

4. Mermerna jaja

Potrebne su vam tri šolje ili posudice, koje su nešto starije i na kojima vam fleke od farbe neće smetati, klasična praškasta farba za jaja u tamnijim nijansama, po dve kesice u željenim bojama, sirće, kuvana bela jaja, manja i veća čista četkica za šminku i ulje. Jaja prvo skuvajte, a farbu sipajte u šolju ili posudu, pa je prelijte ključalom vodom. Isto uradite u drugoj šolji s drugom bojom.

U svaku šolju dodajte po dve kašičice belog alkoholnog sirćeta, pa sve promešajte. U preostalu čistu posudicu sipajte ulje. Koristeći četku premažite svako jaje uljem, tako da se lepo zasijaju. Druga alternativa je da koristite četkicu za senku za oči i da nju umočite u ulje pa da tako šarate po jajetu u željenim oblicima.

Nakon što ste naneli ulje na ljusku, jaje uz pomoć kašike spustite u farbu, pa ga prelivajte njome kako bi se bolje uhvatila za ljusku i postigla što prošaraniji efekat. Nakon toga, kada ste zadovoljni bojom, izvadite jaje iz posudice i stavite ga na papirni ubrus da se osuši.

Ukoliko želite da probate ovaj metod u nešto svetlijim bojama, poput žute i narandžaste, potencijalno će vam trebati 3 kesice farbe ili ćete morati da dodate kašičicu neke tamnije boje u njih kako bi sama nijansa bila primetnija na ljusci. 

Kada se sva išarana jaja osuše, sipajte malo ulja na vaticu ili papirni ubrus, pa jaja premažite uljem kako bi sijala i kako bi mermerne šare na njima došle u prvi plan. Ova tehnika dekorisanja je veoma zgodna za sve nas kojima se desi da im jaje tokom kuvanja pukne jer ovaj način bojenja uspešno kamuflira sva naprsnuća i čini ih sastavnim delom šare.

5. Soda bikarbona

U nekoliko činijica, u zavisnosti od toga koliko boja želite na jajetu, dodajte po jednu kašiku sode bikarbone. Tečne boje za farbanje jaja podelite na individualne patrone, pa ih stavite u šolju u koju ćete sipati vruću vodu, ne bi li se boje otopile. Isecite pažljivo vrh svake patrone i sipajte nekoliko kapi boje u svaku posudicu ponaosob, preko sode bikarbone. Kada ste to uradili, sipajte dve kašike vode u posudu i sjedinite smesu, kako biste dobili pastu u boji. Ako sipate više vode, slobodno dodajte još sode bikarbone dok se ne stvori pasta. Poređajte kuvana bela jaja u kalup za mafine, svako jaje u zasebnu pregradu, pa preko jaja kašičicom nanesite pastu u različitim bojama.

Ostavite farbu da malo odstoji na jajima, kako bi se vezala za ljusku pa kašikom preko jaja sipajte 2 kašike belog alkoholnog sirćeta, koje će u dodiru sa sodom bikarbonom početi da peni. Ostavite jaja da odstoje u plehu 15 minuta. U činiju sipajte vode i onda jaje uz pomoć kašike spustite u vodu, kako biste skinuli penu i pastu sa ljuske. Nakon toga imaćete jaja u prelepim pastelnim tonovima. Ako želite intenzivnije nijanse ostavite jaja da odstoje malo duže u smesi od sode bikarbone, farbe i sirćeta. Kada se jaja osuše, sipajte malo ulja na vaticu ili papirni ubrus, pa jaja premažite uljem kako bi sijala i kako ove nežne boje na njima došle u prvi plan.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)