Dijeta

4 RECEPTA ZA VEČERU BEZ KALORIJA, SAVRŠENI I ZA DIJABETIČARE! Nikad jednostavniji, a savrseno ukusni zalogaji!

Idealni hranljivi obroci koji ne goje san su najvećeg broja ljudi, zato pokušajte s ovim receptima koji će vas sigurno oduševiti.

10.05.2022 08:00

4 RECEPTA ZA VEČERU BEZ KALORIJA, SAVRŠENI I ZA DIJABETIČARE! Nikad jednostavniji, a savrseno ukusni zalogaji!
Pixabay.com

Budući da se bliži leto većina nas je rešila gotovo istovremeno da povede računa o kilaži, pa samim tim i o ishrani.

S druge strane, postoje ljudi koji se tokom cele godine hrane niskokaloričnim namirnicama, bilo zbog održavanja zdravog načina života, bilo zbog prisustva nekog oboljenja poput dijabetesa.

Predstavljamo 4 niskokalorična menija, koji će svima dobro doći.

1. Jelo s piletinom 

Belo pileće meso je inače poznato po tome što ne goji i nije masno. Kako bi sačuvalo mekoću, a ipak postalo i delimično hrskavo, naš predlog je da ga spremite na roštilju.

Meso sa roštilja uvek ima specifičan šmek i takozvani "ukus dima" koji je dodatno poboljšan laganim dodavanjem raznih začina. Uz pileće grudi dobro dođe sezonska salata u vidu paradajza i mladog luka, uz koji možete dodati i sir i maslinovo ulje.

Preporuka je i peršun, ali ne seckani, već u celom listu, pošto ima jači ukus.

Sastojci:

  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 2 ½ kašičice mlevenog kima
  • 3/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice mlevene aleve paprike
  • 1/4 kašičice bibera
  • kilogram pilećih prsa bez kostiju i kože
  • 1/4 šolje limunovog soka
  • 2 šolje svežeg karfiola 
  • 2 šolje celih listova peršuna
  • šolja krastavca isečenog na kockice
  • šolja prepolovljenog čeri paradajza
  • 1/4 šolje narezanog mladog luka

Priprema:

Zagrejte roštilj na srednju jačinu. Pomešajte 2 kašike ulja, 2 kašičice kima, 1/2 kašičice soli, aleve paprike i bibera u maloj činiji. Nanesite četkicom začine na piletinu. Pecite piletinu 10-12 minuta. U međuvremenu umutite limunov sok sa preostale 3 kašike ulja, 1/2 kašičice kima i 1/4 kašičice soli u velikoj posudi.

Dodajte karfiol, peršun, krastavac, paradajz i mladi luk.

2. Testenina s lososom

Idealan način da iskoristite izuzetno zdravu vrstu ribe za brzu večeru tokom radne nedelje.

Sastojci:

  • 250 g testenine
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 5 čena iseckanog belog luka
  • 1/4 kašičice mlevene crvene paprike
  • korica i sok od celog limuna
  • 1 i po šolja kuvanog lososa u listićima 
  • 3 kašike seckanog svežeg peršuna 
  • 1/4 kašičice soli
  • 2 kašike prezli

Priprema:

Skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju. U velikom tiganju pomešajte ulje, beli luk, mlevenu crvenu papriku, limunovu koricu i limunov sok. Zagrevajte na srednje jakoj vatri dok "ne zacvrči" (oko 3 minuta). Dodajte 1/2 čaše vode, testeninu, losos, peršun i so. Kuvajte i sve vreme mešajte dok sos ne prekrije testeninu (oko 2 minuta)

Poslužite preliveno prezlama.

3. Pohovani tofu sa blitvom

Isprobajte pohovani tofu sir, koji podseća na prženu piletinu. Začinite ga mlevenom paprikom koja ga oblaže ukusima dok jelo ostaje vegetarijansko. Ta brza, laka i zdrava večera sprema se za samo 25 minuta, tako da je odlična za užurbane radne dane.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 6 kašika ulja 
  • pakovanje seckane blitve
  • pola šolje vode
  • kašika jabukovog sirćeta
  • polovina kašičice mlevene paprike
  • 3/4 kašičice soli
  • podeljeno pakovanje tofua
  • polovina kašičice belog luka u prahu
  • pola kašičice luka u prahu
  • 1/4 kašičice bibera

Priprema:

Zagrejte kašiku ulja u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte blitvu i vodu, poklopite i kuvajte, povremeno mešajući dok ne omekša (oko 8 minuta). Uklonite s vatre i umešajte sirće, papriku i polovinu kašičice soli. Pokrijte da ostane toplo.

U međuvremenu, isecite tofu na 8 jednakih delova. Obrišite papirnim ubrusima da biste uklonili višak vode. Umutite kajganu od 2 jaja, beli luk u prahu, crni luk u prahu u posudi za pečenje srednje veličine. Dodajte tofu i okrenite da ga premažete.   

Zagrejte 3 kašike ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte tofu i kuvajte dok ne porumeni i ne postane hrskav sa jedne strane, 4 do 5 minuta. Okrenite tofu i pokapajte preostale 2 kašike ulja. Pecite dok ne porumeni sa druge strane, još oko 4 minuta.

Pospite tofu preostalom 1/4 kašičice soli i po želji poslužite uz barenu blitvu.

Servirajte uz med.

4. Piletina sa sosom od kikirikija i salatom 

Savršenom hrskavavom zalogaju narezanog krastavca, kikirikija i piletine obmotane zelenom salatom teško da će neko moći da odoli. Poslužite sve to uz jednostavni sos od kikirikija za još jednostavniji recept za večeru koji će impresionirati vaše ukućane, pogotovo one najmlađe.

Sastojci:

  • 1/4 šolje putera od kikirikija
  • 2 kašike soja sosa 
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike vode
  • 2 kašičice prženog susamovog ili običnog ulja
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 3 mlada narezana luka
  • jedna paprika
  •  2 kašičice mlevenog belog luka
  • 250 grama mlevenog belog pilećeg mesa
  • 1 šolja krompira isečenog na kockice
  • 16 listova zelene salate
  • šolja kuvanog smeđeg pirinča
  • šolja prepolovljenog i tanko isečenog krastavca
  • kriške limete za serviranje

Priprema:

Umutite puter od kikirikija, soja sos, med, vodu i susamovo ulje (ili obično ulje) u maloj posudi. Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte beli luk i kuvajte dok ne počne da omekšava (oko 2 minuta). Dodajte piletinu i kuvajte, lomeći je kašikom ili onim za gnječenje krompira, dok se ne skuva, 3 do 4 minuta.

Dodajte sos od kikirikija u mešavinu piletine, kuvajte dok se sos ne zgusne, oko 3 minuta. Sklonite sa vatre. Umešajte s krompirom i mladim lukom.

Za posluživanje napravite 8 svežanja od po 2 lista zelene salate i stavite sve sastojke unutra.

Poslužite uz kriške limete.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)