Ma koliko da bi mi to želeli, ne postoji način da se starenje zaustavi, niti postoji eliksir mladosti. Prirodno je da se telo vremenom menja, a mi moramo da se suočimo sa procesom starenja i da ga prihvatimo.
Ali, iako ne postoji mogućnost da se taj proces zaustavi, postoje načini da se uspori i da se stari na zdrav način. Na primer, postoje određene namirnice koje možete da jedete redovno i koje mogu da obezbede vašem telu esencijalne hranljive materije, što zauzvrat može poboljšati vaše opšte zdravlje i pomoći u smanjenju rizika od bolesti povezanih sa starenjem.
Nedavne studije pokazuju da lisnato povrće, poput kelja i spanaća, ima pozitivan uticaj na proces starenja, posebno kada je u pitanju kognitivno zdravlje.
Studija iz 2018. godine, objavljena u časopisu Neurologi, razmatrala je specifična jedinjenja koja se nalaze u lisnatom povrću (jedinjena poput nitrata, luteina, folata, b-karotena i vitamina K) i kako ona utiču na opadanje kognitivnih sposobnosti tokom vremena.
Svi učesnici studije bili su starosti između 58 i 99 godina i nisu pokazivali znake demencije, niti su imali nekih sličnih kognitivnih problema. Nakon pet godina, oni su popunili upitnike o unosu hrane i izvršena je višestruka kognitivna procena.
Možda vas zanima…
Istraživači su otkrili da su oni koji su redovno konzumirali više lisnatog povrća imali sporiji pad kognitivnih sposobnosti od onih koji nisu. I ne samo to, već su odrasli koji su konzumirali u proseku 1,3 porcije lisnatog povrća dnevno imali sporiji pad kognitivnih sposobnosti. Rezultati su pokazali da su njihove kognitivne sposobnosti na nivou 11 godina mlađem od njihovih stvarnih godina.
Korisno i za mlađe
Utvrđeno je da kognitivni efekti jedenja kelja i spanaća ne utiču samo na stariju populaciju, već i na ljude srednjih godina.
Na Univerzitetu Ilinois istraživali su kognitivne efekte lisnatog zelenog povrća na osobama između 25 i 45 godina, jer prema saznanjima naučnika opadanje kognitivnih sposobnosti može da se primeti već u tridesetim godinama.
Otkrili su da lutein, specifično jedinjenje koje se nalazi u spanaću, kelju, avokadu i jajima, ima zaštitna svojstva vezana za kognitivne funkcije i razvoj. U stvari, stariji učesnici koji su jeli više luteina imali su kognitivne rezultate slične mlađim učesnicima koji nisu jeli toliko ove hranljive materije.
Prednosti jedenja lisnatog povrća u vezi sa mozgom su beskrajne, ali nije samo u pitanju kognitivno zdravlje. Utvrđeno je da kelj i spanać pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa, zbog sadržaja vlakana i antioksidanata, kao i da smanjuju rizik od nekih karcinoma i srčanih bolesti, piše Eatthis.com.
Komentari (0)