Odrasli

DA LI STE ČULI ZA NAIZMENIČNI POST? Mnogi mu pribegavaju, ali oprez, MOŽE IMATI DALEKOSEŽNE POSLEDICE!

Mnogi ljudi pribegavaju ovom sistemu ishrane u svrhu mršavljenja, pa čak i iz uverenja da će tako živeti zdravije, međutim, on može imati ozbiljne posledice.

23.02.2022 16:00

DA LI STE ČULI ZA NAIZMENIČNI POST? Mnogi mu pribegavaju, ali oprez, MOŽE IMATI DALEKOSEŽNE POSLEDICE!
pexels.com

Kada biste nekim ljudima rekli da jedu samo jednom u 24 sata, pogledali bi vas zbunjeno i zaključili da iz nekog razloga sa vama možda nešto nije u redu. Ipak, taj novi "trend" sve više dobija na popularnosti i poznat je po imenu naizmenični post ili OMAD (“one meal a day”) što znači da se hrana unosi samo jednom dnevno.

Neki tvrde da je takav režim ishrane dobar za mršavljenje, a neki mu pribegavaju ubeđeni da uspostavljaju zdraviji stil života ili kako bi uštedeli novac. Kojoj god grupi da pripadate, treba znati da takve radikalne promene u ishrani imaju svoje posledice. Portal Srećna Republika vam otkriva kako vaš organizam reaguje na iznenadni nedostatak hrane.

1. Možete početi da se gojite

U slučajevima nestašice hrane, vaše telo uključuje svoj „režim gladovanja“ i svu hranu koju konzumirate skladišti u zalihe kako bi je kasnije imalo u rezervama. To suštinski usporava metabolizam. Pored toga, proizvodnja kortizola, hormona stresa, se povećava, što uzrokuje skladištenje masti.

pexels.com

Merenje šećera u krvi

2. Nivo šećera u krvi vam može postati nestabilan

Dugi periodi bez hrane najčešće dovode do nestabilnog nivoa šećera u krvi. Hipoglikemija, to jest izuzetno nizak nivo šećera u krvi, često je uzrokovana postom, posebno ako neko ima dijabetes tipa 2. To kasnije može prouzrokovati napetost mišića koja izaziva glavobolje.

3. Nedostatak hranljivih materija

Jedan obrok dnevno možda neće moći da vam obezbedi dovoljnu količinu vitamina. Kao rezultat toga, postoji i veći rizik da osetite posledice nedostatka vitamina. Na primer, gubitak kose je često povezan sa nedostatkom hranljivih materija. U međuvremenu, bele mrlje na noktima, leukonihija, obično su uzrokovane nedostatkom cinka i kalcijuma.

4. Vaš društveni život bi mogao da ispašta

Ručak na poslu, porodična okupljanja i rođendani, svi ovi društveni događaji će vas mimoići jer ste ograničeni na samo jedan obrok. Zbog toga će vam porodica i prijatelji držati predavanja o pravilnoj ishrani i neizbežno dovoditi u pitanje vaš zdrav razum. Osim toga, bićete i razdražljiviji zbog gladi.

pexels.com

Devojka sa glavoboljom

5. Glavobolje

Glavobolje od dijeta su učestale među onima koji žele da što pre izgube višak kilograma, piše portal Bright Side. Javljaju se iz više razloga, bilo da su u pitanju period prilagođavanja, pad nivoa šećera u krvi, nedostatak magnezijuma ili brojini drugi razlozi.

6. Možda će vaš češće biti hladno

Konzumiranje jednog obroka dnevno preusmerava vaš protok krvi u pravcu skladištenja masti. Na taj način vaš organizam pravi zalihe energije i, u slučaju nužde, daje vam snagu i okretnost. Mala količina kalorija čini da se osećate stalno kao da vam je hladno i da ste konstantno gladni.

pexels.com

Nezdrava hrana

7. Veća je verovatnoća da ćete se hraniti nezdravo

Možda ćete biti u iskušenju da se najedete nezdrave hrane bogate ugljenim hidratima i šećerom jer vam jedan obrok dnevno daje lažni osećaj sigurnosti. Veća je verovatnoća da ćete se prejedati i odlučivati se za nezdrave opcije. Posle 24 sata gladovanja, činija brokolija će vam sigurno biti poslednja stvar na umu. Posle obilnog obroka, takođe se možete osećati usporeno i nemotivisano za rad.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)