Odrasli

UBICE URINARNIH INFEKCIJA! Za ove namirnice nikad ne biste rekli da mogu da pomognu, a u stvari su dragocene!

Stručnjaci napominju da nije preporučljiva velika količina vitamina C uneta preko veštačkih dodataka

26.02.2022 14:00

UBICE URINARNIH INFEKCIJA! Za ove namirnice nikad ne biste rekli da mogu da pomognu, a u stvari su dragocene!
Pixabay

Hrana koju jedemo utiče na rast i razvoj bakterija u našem urinarnom traktu. Zato je veoma važno da oni koji već imaju takvih problema, prilagode svoju ishranu.

Naučnici sa Univerziteta Vašington Skul of Medisin istraživali su nastanak urirnarnih infekcija i ustanovili su da je urin nekih ljudi otporniji na bakterije. Razlog tome je određena vrsta hrana i njihov sastav koji im uskraćuje gvožđe i minerale potreben za rast.

Nutrijenti koji pomažu telu u borbi protiv urinarnih infekcija su polifenoli. To su jaki antioksidansi, a tokom probave se pretvaraju baš u te spojeve koji sprečavaju rast bakterija.

Pixabay

Brusnica je bogata polifenolima koji se aktivno bore protiv bakterija u urinarnom traktu

 

Namirnice koje u sebi sadrže dosta polifenola su:

- Sveže borovnice i sok od borovnice

- Nezaslađeni sok od brusnice

- Nezaslađeni jogurt

- Crni čaj

- Tamna čokolada

Pixabay

Kod urinarnih infekcija se preporučuje nezaslađeni sok od brusnice

 

Da ne biste smanjili PH-vrednost svojeg urina i pomogli bakterijama da rastu, tokom infekcije bi trebalo da izbegavate gazirana pića i hranu sa velikim udelom životinjskog proteina.

Stručnjaci napominju da i velike doze vitamina C unesenog preko veštačkih dodataka nisu preporučljive, ali zato su prirodni izvori tog vitamina uvek poželjni. To ne znači da morate jesti samo citruse, već u ishranu uključite povrće bogato ovim vitaminom, a za koje nikada ne biste rekli da pomažu u borbi protiv urinarnih infekcija, poput crvene i žute paprike, brokolija i kelja.

Osim vitamina C, urinarnom traktu za borbu protiv infekcije neophodan je i vitamin A kojim obiluje šargarepa, batat i dinja.

U ishranu obavezno uključite beli luk koji zahvaljujući snažnim antibakterijskim svojstvima služi kao prirodni antibiotik kod raznih oblika infekcija, pa tako i urinarnih, piše zadovoljna.dnevnik.hr.

Komentari (0)