Odrasli

NAUČNA ISTRAŽIVANJA DOKAZALA: Sir može da izazove zavisnost, posebno OVA vrsta!

Iako je sir jedna od najpopularnijih namirnica na našem podneblju, trebalo bi ga konzumirati sa oprezom, a evo i zašto!

23.02.2022 18:00

NAUČNA ISTRAŽIVANJA DOKAZALA: Sir može da izazove zavisnost, posebno OVA vrsta!
pexels.com

Ako spadate u grupu ljudi koja sir može da jede bukvalno uz sve, dobrodošli u klub. Ova namirnica je neodoljivog ukusa i pruža velike mogućnosti kombinovanja. U sendviču, na pici, u makaronama, u čizburgeru, u kanapeima. Sira ima svugde jer se on i traži. Naučnici su sada dokazali zašto vlada opšta pomama za ovom vrstom hrane a portal Srećna Republika vam donosi njihova otkrića.

Tim sa Univerziteta u Mičigenu je dokazao da konzumiranje sira da izazove zavisnost isto kao i teški narkotici droge. Uzrok leži u materiji pod imenom kazomorfin, koja se nalazi u mlečnim proizvodima. Ona nastaje kada se mlečni protein kazein, kojeg ima u siru, vari u želucu. Ova materija zatim stimuliše receptore u mozgu i tom prilikom se oslobađa se dopamin, koji nama pruža osećaj blagostanja. Svima nam je poznat, zar ne?

pexels.com

Tanjir sa sirevima

Iako je kazein prisutan u svim mlečnim proizvodima, nije svuda zastupljen u siroj meri. Na primer, dok mleko ima relativno malu koncentraciju kazeina, sir ga ima u znatno većim količinama. Da budemo precizni, kilogram sira sadrži deset puta veću dozu kazeina od mleka, piše portal miss7.24sata.hr. Budući da je situacija takva, naučnici savetuju da se sir konzumira manje od mleka. Pored toga, uz veću koncetraciju kazeina u siru dolazi i veća doza kazomorfina koja se proizvodi prilikom varenja u želucu.

Ovaj sir slobodno zaobiđite

unsplash.com

Čizburger

Od brojnih vrsta sireva koje nas se nude na tržištu, jedan je posebno štetan i trebalo bi ga izbegavati ba sve moguće načine. To je takozvani analogni ili “plastični” sir koji se prodaje u listićima a proizvođači ga često reklamiraju kao idelan sir za tople sendviče ili čizburgere. Budući da je ovaj sir slabo prerađen i da je nastao kao rezultat masovne proizvodnje, on naročito izaziva zavisnost, i to zbog cele liste nezdravih sastojaka koje sadrži. Pored kazeina, on obiluje još i rafinisanim ili lošim ugljenim hidratima i mastima, koji i sami po sebi izazivaju zavisnost.

pexels.com

Narendani sir

Koliko sira je previše sira?

Ipak, nijedan lekar niti naučnim vam neće reći da u potpunosti izbegavate sir. Jednini izuzetak bi naravno bile osobe sa izraženom intolerancijom na laktozu. Dokazano je da nam sir obezbeđuje brojne vitamine, oposebno vitamin B12, koji je odličan saveznik u borbi protiv stresa i umora. Ova popularna namirnica takođe sadrži brojne minerale, od kojih je kalcijum svakako najbitniji, jer je zadužen za održavanje čvrstine naših kostiju.

pexels.com

Daska sa sirevima

Ipak, granica postoji a nutricionisti preporučuju dnevni unos od  50 do 60 grama sira. Konkretno, to bi na primer bile dve kriške gaude. I ne brinite, ako samo povremeno jedete hranu koja sadrži veću količinu sira, to je za vas bezopasno. Oprez se savetuje onima koji sir uključuju u veći broj obroka. U tim situacijama valjalo bi jesti manje količine sira i drugih masnih namirnica, jer preveliki unos potencijalno može biti štetan po vaše zdravlje.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)