Prirodni lekovi

NEPREVAZIĐEN LEK ZA JETRU: Kako se pravi i šta sve leči SURUTKA

Surtuka se nekad smatrala otpadom i bacala, ali su naučna istraživanja dokazala da pomaže kod lečenja brojnih bolesti i reguliše rad creva, štitne žlezde, jetre umanjuje povišen holestrol i trigliceride… Mogu da je koriste svi od dece do starijih osoba

08.06.2022 20:00

NEPREVAZIĐEN LEK ZA JETRU: Kako se pravi i šta sve leči SURUTKA
shutterstock.com

Surutka je odavnina bila poznata kao hrana i lek koji značajno doprinosi očuvanju ljudskog zdravlja. Hipokrat, otac medicine, smatrao je surutku idealnom prirodnom hranom, jer pojačava imunitet.

Iako se surutka vekovima koristila kao lek za brojne bolesti, tek četrdesetih godina prošlog veka počela je industrijska proizvodnja ovog magičnog napitka koji je sve cenjeniji u svetu.

Printscreen Facebook/@Agrobiznis magazin

Surutka u prahu lako se priprema i može imati više ukusa

Šta je surutka?

Surutka je tečnost koja ostaje nakon što se mleko zgruša prilikom proizvodnje sira. Verovali ili ne, surutka je po sastavu vrlo slična majčinom mleku, pa se jedan od osnovnih sastojaka kod proizvodnje mleka za bebe.

Sadrži proteine koji omogućavaju lakšu i bržu resorpciju vitamina i minerala, esencijalnih aminokiselina, minerala (posebno kalcijuma, fosfora, magnezijuma, kalijuma, natrijuma, cinka i gvožđa) i vitamine iz grupe B, A i E.

Proteini surutke spadaju u grupu brzih proteina, pa je surutka lako svarljiva, a proteini brzo ulaze u krvotok.
Postoje tečna surutka koja je može kupiti u većini prodavnica mlečnih proizvoda i surutka u prahu. Ukoliko kupite onu u prahu jednostavno pomešajte jednu do dve kašičice surutke u prahu sa 250 ml vode.

Preporučena doza je od 500 ml do litra dnevno, ukoliko se radi o tečnoj surutki, a najbolje je da se ova količina podeli i pije više puta u toku dana. Možete se piti ujutru na prazan stomak, a surutku mogu da koriste svi od dece do starijih osoba. Jedino se ne preporučuje ljudima koji su alergični na mleko ili mlečnu laktozu.

Osim kravlje, sve je popularnija kozja surutka. Prema rečima američkih stručnjaka, kozja surutka je gotovo idealna hrana za ljude jer sadrži velike količine proteina i aminokiselina. Kozja surutka može da se koristi kao zamena kravlje mleko, a studije su pokazale da osobe alergične na kravlje mleko u 90% slučajeva bez problema podnose kozju surutku.

Printscreen Facebook/@Agrobiznis magazin

Surutka ima specifičan ukus i treba je piti više puta u toku dana

Šta sve leči surutka?

1. Čisti jetru

Surutka je moćan napitak za bolesnu jetru koja je ključ dobrog zdravlja. Preporučuje se pacijentima koji imaju hroničan hepatitis, čak i nakon operacije kod pacijenata koji su imali kancer jetre. Ne samo što poboljšava i leči ovaj važan organ, surutka doprinosi i regeneraciji jetre. Naime, surutka sadrži specifičan protein koji je prirodno prisutan u jetri koji pomaže njenu regenareciju, pa se preporučuje obolelima od ciroze i drugih bolesti jetre.

2. Čuva kosti

Zbog bogatstva proteina surutka se preporučuje sportistima i osobama koje rad težak fizički posao. Omogućava brži oporavak mišića, a zbog obilja kalcijuma čuva kosti, pa se preporučuje za prevenciju osteoporoze.

3. Reguliše holesterol

Istraživanja su pokazala da surtuka pomaže u regulisanju povišenog holesterola i triglicerida, ublažava ili potpuno uklanja probavne probleme, pospešuje izbacivanja viška tečnosti u organizmu što dovodi do ujednačavanja krvnog pritiska i prevencije bolesti srca.

4.Oporavlja creva

Kao moćan antioksidant, surutka pomaže kod problema sa štitnom žlezdom, utiče na oporavak creva posebno debelog creva, pomaže kod kožnih oboljenja kao što su  dermatitis, ekcem, psorijaza, alergije...

5. Dobra za dijabetičare

Surutka stimuliše i oslobađanje insulina, pa se kao dodatak ishrane koristi u regulisanju i smanjenju naglih povećanja nivoa šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tip 2. Surtuka ima imunoglobuline i laktoferin koji igraju značajnu ulogu u sprečavanju upala u celom organizmu što je najčešći uzrok mnogih bolesti.

6. Pomaže kod mršavljenja

Brojna istraživanja su dokazala da surutka povoljno utiče i kod mršavljenja jer podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma. Samo treba voditi računa da se ne pretera jer preterana upotreba može da dovede do proliva.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)