Dete

KONAČNO JE DOKAZANO kako tačno dojenje utiče na decu! Ključno je tinejdžersko doba!

Mališani koji su sisali majčino mleko i duže od godinu dana za 3 boda su pametnija u odnosu na vršnjake koji kao bebe nisu sisali. Ova razlika je naočitija kod dece uzrasta 14 godina.

03.06.2022 14:00

KONAČNO JE DOKAZANO kako tačno dojenje utiče na decu! Ključno je tinejdžersko doba!
shutterstock.com

Dojenje je prirodan put za ishranu bebe i veličina grudi kod žena nema nikakve povezanosti sa uspešnošću dojenja. Lekari stalno naglašavaju da je majčino mleko od neprocenjive vrednosti za bebu u prvim mesecima njenog života, utiče na sticanje imuniteta i kasnije zdravlje tokom čitavog života čoveka.

Najnovije istraživanja koje je sproveo čuveni britanski Univerzitet Oksford i naučno je potvrdio da deca koja su dojena u najranijem periodu imaju viši nivo inteligencije od svojih vršnjaka koji nisu imali privilegiju da sisaju majčino mleko.

Pixabay.com

Deca koja nisu sisala kao bebe imaju niži nivo inteligencije od one koja su se hranila majčinim mlekom

Zdraviji i inteligentniji

Istraživanje je na više od 7.800 britanske dece  koja su se hranila majčinim i to u od 2 do 4 potom od 4 do 6 meseci nakon rođenja i mališani koji su sisali više od godinu dana.

Stručnjaci su otkrili da su ona deca koji su najduže sisala pokazala najbolje rezultate u testovima izražavanju, čitanju i pisanju u tinejdžerskom dobu od 14 godina u poređenju sa mališanima koji sisu sisali kao bebe.

Istraživanje je pokazalo da su deca koja nisu dojena imala i za 3 boda manje na testu inteligencije. Ovo je dokaz da dojenje bebe direktno utiče ne samo na imunitet, pravilan emotivan razvoj već i na inteligenciju dece. U obzir je uzet i nivo inteligencije same majke kao i društvene i porodične okolnosti u kojima je dete raslo.

Pixabay.com

Važno je podržati mame koje žele da doje svoju decu

Podrška dojiljama

Očekivano rezultati ovog istraživanja zabrinulo je majke koje iz bilo kog razloga nisu dojile svoju decu. Međutim, kako naglašavaju lekari važno je dati podršku majkama koje doje svoje bebe, jer je veoma važno da i buduće majke znaju koliko je njihovo mleko važno za rast i razvoj njihove dece ne samo u periodu kad su bebe već i u kasnijem tinejdžerskom uzrastu.

Majčino mleko sadrži višestruko nezasićene masne kiseline i hranjive stvari poput gvožđa koje pomažu u razvoju dečjeg mozga. Lekari ističu da su bebe koje sisaju otpornija na infekcije i bolesti i kasnije tokom života.

Važnost dojenja odavno je prepoznat i u Srbiji, pa u okviru Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu već više od 2 decenije postoji servis „Halo beba“ gde mlade mame telefonom mogu da dobiju sve potrebne informacije vezane za bebe i dojenje. Ovaj servis radi 24 sata svih 365 dana u godini a savete daju iskusne babice i patronažne sestre.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)