Dete

OVO NIKAKO NE GOVORITE PRED DECOM! Nisu psovke, ali mogu imati podjednako loš uticaj na vaše najdraže

Stručnjaci upozoravaju da su deca koja imaju problem s ishranom posebno osetljiva na priču o toj tematici, te joj zato i treba pristupiti s posebnom pažnjom.

10.05.2022 12:00

OVO NIKAKO NE GOVORITE PRED DECOM! Nisu psovke, ali mogu imati podjednako loš uticaj na vaše najdraže
unsplash.com

Mnogi roditelji se muče kada treba stvoriti naviku kod dece za jelo. Trude se na sve načine da ono zavoli najrazličitije namirnice, posebno voće i povrće, i da ima želju za hranom. S druge strane, postoje i mame i tate koje ne znaju kako da deci saopšte da je dosta kada je u pitanju unos hrane.

Tako se dešava da oni iz najbolje namere ponekad preteraju s komentarima na račun deteta čiji je apetit veći, što može, kako upozoravaju stručnjaci, da povredi mališana i izazove kontraefekat - da dete još više počne da jede ili pak u potpunosti prestane.

- Eksperti ističu da ukoliko neko od roditelja ili lekar detetu saopšte da ima prekomernu težinu i da mora da pripazi šta i koliko jede, ono može da bude opsednuto time i da pokušava na razne načine da smanji unos kalorija, pa čak i da preskače obroke - prenose mediji citirajući reči Trejsi Ričmond, profesorke pedijatrije sa Harvarda.  

- Izbacivanje većeg broja namirnica, kao i preskakanje obroka, poremećeno je prehrambeno ponašanje - upozorila je ona.  

Da bi deca umela da postave granicu u jelu, a istovremeno da se ne osete prozvanim i ismejanim, važno je pronaći prave reči kojima će im biti upućena poruka. Savet je da se deci ne govore određene fraze.

„Kome se to povećao apetit?“

Postoje roditelji koji zadirkuju mališana u vezi s hranom kako bi privukli njegovu pažnju i usmerili ga na pozitivan stav prema njoj, pokušavajući čak i da na taj način "pomognu" detetu da smrša ukoliko ono vodi bitku s viškom kilograma. Ipak, istraživanja iz 2001. pokazuju da to može da bude kontraproduktivno i da izazove nezadovoljstvo kod deteta, pa čak i prejedanje, što može izazvati druge poremećaje u ishrani.

unsplash.com

Deci treba na pravi način objasniti kako da kontrolišu prejedanje                                                  

„Da se ti to nisi malo udebljao?“

Prirodno je da se roditelji brinu o zdravlju i izgledu deteta, pa se i podrazumeva da će sa njim pokušati da komunicira na tu temu, posebno ukoliko je dete gojazno. Međutim, to može imati neželjene posledice jer su ti mališani skloni riziku od poremećaja ponašanja po pitanju ishrane ili gojaznosti i sklonija su depresiji i anksioznosti, pokazuju istraživanja.

„Vidiš, ja pazim na težinu“

Mnogi roditelji će koristiti metodu koja podrazumeva skretanje pažnje na sopstveni izgled kako bi tako poslali poruku detetu da im je važno njegovo zdravlje. Isto tako će mu time poručiti da treba da se brine o tome da izgleda lepo i zdravo. Međutim, malo će ko od dece znati da tu poruku protumači kako treba jer će vođeni roditeljskom sugestijom možda pribeći nekim ekstremnijim i nezdravim metodama kako bi kontrolisali svoju težinu. To dalje može dovesti i do poremećaja i problema sa prejedanjem.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)