Dete

DEČAKU SLATKIŠ PROBUŠIO JEZIK, ZAVRŠIO U HITNOJ! Jezivo upozorenje očajne majke podiglo je svet na noge! (FOTO)

Zastrašujuća fotografija dečaka obišla je planetu i zabrinula mnoge mame i tate, bacivši svetlo na problem sa nečitanjem upozorenja na ambalažama.

03.05.2022 15:05

DEČAKU SLATKIŠ PROBUŠIO JEZIK, ZAVRŠIO U HITNOJ! Jezivo upozorenje očajne majke podiglo je svet na noge! (FOTO)
shutterstock.com

Roditelji su u veoma nezavidnoj situaciji jer se očekuje da uvek zadovoljavaju potrebe i želje svojih mališana, pa posebno veliki izazov nastaje kada su slatkiši u pitanju.

Ne postoji osoba koja tako nije barem jednom u životu pokleknula pred detetovom željom za sladoledom ili nekim bombonama koje se baš i ne preporučuju, ne želeći da ulazi u raspravu sa mališanom ili da ga odbije i na taj način izazove njegovo nezadovoljstvo.

Jednu mamu je upravo ta činjenica koštala sinovljevog zdravlja, zbog čega se gorko pokajala te je rešila da sa čitavim svetom podeli svoju priču i upozori druge mame i tate da budu veoma oprezni, ali i da poslušaju svoje instinkte ma koliko to bilo teško u datom trenutku. 

Želeći da ispuni želju svog sina ta majka iz Perta iz Australije je bila šokirana opekotinom koju je njeno dete zadobilo prilikom konzumiranja kiselo-slatkastih bombona i to je odmah podelila na Fejsbuku što je objavljeno na stranici CPR deca.

Mališanu je jezik, kako se ispostavilo, bukvalno ostao probušen i bio je jako crven i otečen, zbog čega su ga roditelji odveli u Hitnu pomoć iz straha da se na sve to ne javi i alergijska reakcija.    

Printscreen/Facebook/CPR kids

Jeziva opekotina napravila je rupu na detetovom jeziku

Visoki sadržaj kiseline iz poznatih kiselkastih lizalica i bombona, koje su često gumene i pošećerene, izazvao je najveći problem, a iako nije otkriveno o kom poizvođaču slatkiša je reč, majka je ipak upozorila sve ljude da pažljivo čitaju deklaracije na proizvodima namenjenim najmlađima.   

- Na pakovanjima bombona i slatkiša navedena su upozorenja o mogućim neželjenim dejstvima i kiselosti, pa bi roditelji trebalo da ih izbegavaju u širokom luku - navodi se iz organizacije SiPiAr dece.  

shutterstock.com

Deci je zanimljiva ambalaža ili izgled bombona, ali sadržaj često ume da bude opasan

Takođe, reagovali su i struičnjaci iz Asocijacije stomatologa Australije.

- Takve lizalice i bombone mogu biti izuzetno opasne zbog visokog nivoa kiseline koja može izazvati hemijske opekotine - istakao je Džonatan Leo iz Asocijacije. 

Takođe, prema navodima svetskih medija, sprovedene su mnogobrojne laboratorijske analize i testovi na pomenutim slatkišima, a rezultati su bili više nego zabrinjavajući - većina bombona i lizalica bile su kiselije od sirćeta.

Ovakvih slučajeva je bilo i pre i roditelji su delili svoja neprijatna iskustva, tvrdeći da se koža na jeziku deteta oguli za nekoliko sekundi nakon što su osetili pečenje. To je na internetu podelila jedna druga majka

- Da ne bi dolazili u ovakve ili slične situacije, treba pročitati upustva i izbegavati da mlađa deca konzumiraju izrazito kiselkaste slatkiše jer njihova zabava i zadovoljstvo su trenutni i njihovo zdravlje i bezbednost treba da su ispred njih - stoji upozorenje ispod mnogobrojnih video-zapisa na ovu temu.    

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)