Dete

EVO KOLIKO SLATKIŠA DECA SMEJU DA POJEDU ZA VASKRS! Nutricionisti upozorili: Poseban oprez za decu mlađu od četiri godine!

Paulina Koks i Rejčel Ketvel dale su blaga vredne savete roditeljima kako bi trebalo da koriguju ishranu dece tokom praznika.

24.04.2022 11:00

EVO KOLIKO SLATKIŠA DECA SMEJU DA POJEDU ZA VASKRS! Nutricionisti upozorili: Poseban oprez za decu mlađu od četiri godine!
shutterstock.com

Sklonost ka preterivanju u konzumaciji slatkiša u vreme praznika je opšte poznata stvar, pa tako većina nas teško može da se obuzda i kaže "ne" preukusnim kolačima, tortama i ostalim đakonijama na uskršnjoj trpezi. Međutim, deca u tome prednjače jer slatkiši su za njih poput igračaka - što oni koji se pripremimo, što oni koje im gosti donesu na poklon. Stručnjaci, pak, napominju da prekomeran unos šećera kod dece može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Nutricionistkinja Paulina Koks ističe da više unetog šećera ne samo što može izazvati pojavu dijabetesa tipa 2, već može da stvori problem s karijesom, ali i u ponašanju najmlađih. Zato njena koleginica, Rejčel Ketvel, savetuje da se deca edukuju o ishrani, odnosno o tome šta je dobro jesti i kolikoj meri, jer, prema njenim rečima, ne postoji loša hrana, već je potrebno samo pronaći ravnotežu.

Koksova ističe da hrana s visokim sadržajem šećera sadrži 22.5g te namirnice na 100g, dok ona koja sadrži niže koncentracije ima svega 5g na istu količinu. Primera radi, uskršnje čokoladno jaje od 500g, prema toj statistici, sadrži čak 56g na 100g.

shutterstock.com

Uskršnja jaja su nezaobilazna poslastica za decu za praznike, ali treba biti umeren

Nacionalna zdravstvena služba je dala smernice i kada je u pitanju konzumacija slatkiša za najmlađe, pa preporučuje da deca između 7 i 10 godina ne bi trebalo dnevno da jedu više od 24g šećera dnevno.

Što su mališani mlađi, unos tog "prostog" ugljenog-hidrata, savet je roditeljima dece uzrasta između 4 i 6 godina, ne bi trebalo da prelazi 19g dnevno. Za one najmlađe, ispod 4 godine, nisu date smernice budući da za njih važi pravilo izbegavanja zaslađene hrane i pića.

To, međutim, ne znači da decu treba lišiti slatkiša i njihove omiljene poslastice, samo treba pronaći ravnotežu u tome da ona u svoj organizam unose predviđenu količinu jer preterivanje u bilo čemu nije dobro.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)