Dečije alergije

NAJČEŠĆE DEČIJE ALERGIJE: Ovo je način da ih sprečite!

Alergije na hranu vrlo su česte kod dece, zbog čega se mnogi roditelji plaše da alergene uvedu u detetovu ishranu.

26.11.2021 22:36

NAJČEŠĆE DEČIJE ALERGIJE: Ovo je način da ih sprečite!
pexels.com

Mnogi roditelje opravdano se plaše jakih alergijskih reakcije koje dete može dobiti u ranoj mladosti ako dođe u kontakt sa nekim alergenima. Međutim, taj strah koliko god bio racionalan ne sme da vas spreči da decu hranite i alergenima čim poraste dovoljno da takvu hranu može da jede. Portal Srećna republika rešio je da se pozabavi ovom tematikom i da proveri kada, kako i zašto decu treba da hranite alergenima.

Postoji 8 najvećih grupa alergena - mleko, jaja, riba, školjke, orašasti plodovi, kikiriki, pšenica i soja - a sve druge alergijske reakcije na hranu, smatraju stručnjaci, nastaju od ovih osam grupa. Takođe, najveći broj alergija, preko 90% vezano je upravo za ove grupe namirnica. Ipakda li to znači da dete ne treba da hranite ovim proizvodima?

Tačan odgovor na ovo pitanje je NE. Koliko god da je očekivano da ćete se plašiti ne zaboravite da alergije nisu urođene već se stiču odrastanjem. Ne treba preterivati sa alergenom, ali bi deci trebalo uvoditi jedan po jedan alergem najkasnije od šestog meseca, sa izuzetkom mleka, koje se ne preporučuje deci mlađoj od godinu dana. Suočavanje sa alergenom sa šest meseci, pokazuje studija LEAP-a (Rano učenje o alergiji na kikiriki), štiti decu od potencijalne alergijske reakcije u kasnijem dobu, te smanjuje rizik od pojave alergije za 97%. 

Probajte da deteteu date određeni alergen, tako ćete izgraditi njegov prirodni imuni sistem, ali svakako pratite reakcije deteta i njegovog tela, jer ćete tako moći da predupredite eventualne probleme. 

Komentari (0)