Operacija, da ili ne?

DR NESTOROVIĆ O ZDRAVLJU DECE: Evo da li treba operisati krajnike u najranijem dobu!

Mnogi roditelji razmišljaju o tome da li je pametno izvaditi detetu krajnike.

20.11.2021 14:42

DR NESTOROVIĆ O ZDRAVLJU DECE: Evo da li treba operisati krajnike u najranijem dobu!
pexels.com - Srećna Republika

Operacija krajnika veoma je čest zahvat koji može u mnogome da olakša život deteta, ali može da napravi i ozbiljne probleme. Godišnje se preko pola miliona dece podvrgne ovoj operaciji samo u Ameriki, što je svega polovina u odnosu na milion dece pre 50 godina koja su prolazila kroz ovu operaciju.

Uprkos tome što je ovaj zahvat redovan, mnogi roditelji i danas se pitaju da li bi trebalo da dozovole da se njihovoj deci operišu krajnici. Doktor Branimir Nestorović pisao je o tome na svom sajtu i tom prilikom objasnio da veličina krajnika i njihovo vađenje nemaju apsolutno nikakav uticaj na broj infekcija, te da su istraživanja pokazala da deca sa izvađenim krajnicima imaju iste ili veće šanse da boluju od respiratornih infekcija kao ona deca kojima oni nisu izvađeni.

Iako je nekada ovo delovalo kao najbolje rešenje za dete koje ima zdravstvene probleme tog tipa, danas postaje jasno da operacija krajnika ima određene dugoročne posledice na zdravlje dece, a na to posebno utiče anestezija  i samo otklanjanje krajnika.

Anestezija

Dete ne može da dobije lokalnu anesteziju, već samo opštu, a brojna istraživanja širom sveta pokazala su da opšta anestezija može izazvati brojne posledice po detetov kognitivni razvoj. U svim istraživanjima pokazalo se jedno. Deca koja su podvrgnuta anesteziji pre četvrte godine imali su poteškoća sa učenjem kasnije u žiovotu i ni socijalno ni emotivno nisu mogla da isprate svoje vršnjake.

Takođe, trudnice bi trebalo da do trećeg meseca izbegavaju anesteziju, jer bi ona mogla da ograniči razvoj mozga deteta.

Vađenje krajnika

I mada se ranije činilo da vađenje krajnika može samo da pomogne detetu, te da su krajnici mnogo manje potrebni, današnja istraživanja potvrđuju da krajnici imaju mnogo veću ulogu u građenju imuniteta nego što smo mislili. Deca čiji su krajnici izvađeni imaju veću šansu da imaju problema sa gojaznošću, da pre 20-e obole od kardio-vaskularnih bolesti, te da imaju problema sa astmom i bronhitisom. 

Komentari (0)