Bebine oči!

DA LI DETETU MOŽETE DA IZABERETE BOJU OČIJU?! Medicina napreduje, a mogućnosti su razne!

Na koga deca nasleđuju boju očiju?

20.11.2021 11:26

DA LI DETETU MOŽETE DA IZABERETE BOJU OČIJU?! Medicina napreduje, a mogućnosti su razne!
pexels.com

Buduće mame i tate širom sveta maštaju o izgledu svog deteta, njegovom ili njenom imenu i budućim osobinama. Naravno da je svakom roditelju njegovo dete najlepše, ali isto tako, sasvim je logično da imamo neke preference kada je izgled deteta u pitanju.

Da li će ličiti na vas iili na vašeg partnera? Da li će imati plave ili smeđe oči? I da li postoji ikakva šansa da utičete na to? Mi smo rešili da vam odgovorimo na ova pitanja i da jednom za svagda rešimo misteriju boje očiju.

Plava boja je recesivni gen

Mnogi roditelji sa naših prostora maštaju o maloj plavookoj i plavokosoj bebi, koja će da rastopi srce svim, pa čak i onim najčvršćim, članovima porodice. Međutim, iako se sve bebe rode sa plavim očima, te okice čim prođe prvih nekoliko nedelja uglavnom potamne. Razlog za to je činjenica da je plava boja očiju recesivni gen, dok je tamna dominantan, što će značiti da ako vaš izabranik ima tamne oči, a vi slete, u teoriji će vaše dete imati oči na svog tatu.

U praksi to baš i nije toliko jednostavno. U zavisnosti od toga koliko je taj recesivni gen čest u vašoj porodici i u porodici oca deteta, smanjuje se, odnosno povećava se šansa da i vaše dete završi sa plavim okicama. Ima tu i malo sreće, te se može desiti da dete ni na koga ima zelene oči. Razlog za to je zapravo genetska greška koja dovodi do toga da oči nemaju dovoljno pigmentacije. Ovo znači da što je oko manje pigmentovano to će biti svetlije boje i obrnuto, što ima više pigmenta biće tamnije.

Da li možete na to da utičete?

Biološki nije moguće da utičete na boju očijuvašeg deteta. Ona je određena načinom na koji će se spojiti vaši hromozomi i hromozomi vašeg partnera, a nikada ne možete da znate šta će se pri tom spajanju desiti.
Ipak, medicina se danas rapidno razvija i sve su češće priče o potencijalnom rešavanju i ovog, nazovi problema, te se pretpostavlja da će uskoro biti moguće da roditelji unapred izaberu kako žele da im dete izgleda, dok bi roditelji radom na DNK lancu deteta njima to i ostvarili.

Ova najava već godinama izaziva buru u javnosti, a sa svih strana stižu različita mišljenja. Ipak, čini se da najveći broj ljudi to doživljava kao glumljenje Boga, s obzirom da je fizički izgled nešto što nam je rođenjem dato, te ni jedan roditelj ne bi trebalo da razmjšlja uopšte o tome. Pišite nam šta vi mislite. Jako nas zanima da li ste za ili protiv menjanja prirodih osobina deteta, pre nego što se ono rodi!

Komentari (0)