Borite se protiv nje!

KOCKA: Zavisnost koja se leči!

Kockanje može značajno da uništi život zavisnika, ali i svih njemu bliskih ljudi, ova zavisnost mora da se leči.

19.11.2021 11:08

KOCKA: Zavisnost koja se leči!
pexels.com


Problemi zavisnosti veoma su ozbiljni problemi koji neretko zahtevaju bolničko lečenje i pomoć psihologa i psihijatra. Međutim, nije lako priznati da ti je potrebna pomoć, a ljudima koji su u okruženju zavisnika nije lako da ga nagovore da se odvaže da krenu u promenu ka boljem sutra.

Iako postoje različiti pristupi lečenju, nije mnogo bitno da li je alkoholizam, narkomanija ili kocka, koja god druga zavisnost, jer svaka mora da se leči uz pomoć stručnjaka, te je vrlo važno da osobu koju volite primorate da prihvati da ima problem i da je naterate da pokuša da ga reši.

Kocka kao zavisnost


Mada na prvu loptu ne deluje kao ozbiljna zavisnost, kocka na duge staze može napraviti ozbiljne probleme igračima i onima koji se nalaze u njihovom neposrednom okruženju. Kockanje, za razliku od alkoholizma i narkomanije neće izazvati sebi problem sa glavom i sa radom mozga, već će život osobe krenuti u potpuno negativnom smeru, koji će uništiti sve u njihovom životu.

Kockari neretko zbog nedostatka para moraju da ih pozajmljuju i da se nadaju da će moći da ih vrate. Zbog želje za igrom ulažu ogromne svote novca, pa čak i kola ili kuću, samo da bi možda taj put nešto usvojili. Oni se povlače od sveta oko sebe, od svojih prijatelja i porodice i zavlače se u mrak.

Moguće je da takav način ponašanja već ukazuje na pojavu depresije i anksioznosti. Što može napraviti samo još veći problem.

Kako rešiti problem?


Zapamtite ako je nekoj vama dragoj osobi ovaj problem postao svakodnevnica to onda ukazuje da je mnogo gore nego što ste mislili. U tom slučaju potrebno je da budete tu za njega i da mu pružite maksimalnu podršku. Ipak nikakva podrška ne može da zameni stručnu pomoć, zbog čega morate da ga ubedite i da mu zaista pokažete da je važno da bude iskren i da i sebi i drugima prizna da ima problem.

Raspitajte se gde možete otići i kako možete prijatelja da držite van kladionice dok ne dobije stručnu pomoć. Kocka se kao i svaka druga bolest zavisnosti leči,  ali joj je potrebno mnogo ljubavi, pažnje i nege da bi nestala.

Komentari (0)