Dete

DECA SU VAM ČESTO BOLEŠLJIVA?Ovo bi svakog dana trebalo da se nađe na njihovim tanjirićima!

Možda ste primetili da vam se dete često razboljeva ili da mu je slabiji imunitet. Verovatno niste toliko obratili pažnju na raznolikost namirnica koje mu dajete, zato stručnjaci preporučuju da neke budu neizostavne na njegovom tanjiru.

16.04.2022 18:00

DECA SU VAM ČESTO BOLEŠLJIVA?Ovo bi svakog dana trebalo da se nađe na njihovim tanjirićima!
shutterstock.com

Za pravilan rast i razvoj dece moraju biti uključene raznovrsne namirnice u ishrani. Deca su pre svega vizuelna bića i teško ćete ih nagovoriti da sednu za sto ako na njemu nije nešto šarenoliko i estetski pripremljeno. Dakle, biti mama zahteva i visok nivo kreativnosti. Zdrava ishrana koju ćete za vašu decu i porodicu praktikovati, prema stranici "Ti si mama" trebalo bi da uključuje sledeće namirnice.

Hleb od celog brašna

Mnogi će se složiti da hleb goji i da ga treba izbegavati u ishrani. Naravno, sve što se konzumira preko granice je štetno za nas. Međutim, kada su deca u pitanju, hleb je neophodan za njihov rast i razvoj, a najbolja opcija je od celog zrna. Koju god žitaricu odabrali, najbolji je integralni hleb, a dokazano je da probavni sistem podstiču upravo vlakna koja se nalaze u žitaricama.

Jaja

Ne treba posebno naglašavati hranljivost i važnost ove namirnice koja bi svakodnevno trebala biti na stolu i tanjiru vašeg deteta. Jaja su odličan izbor koji god obrok da je u pitanju i možete ih spremati na razne načine. Možete ih pripremiti kao neka vrsta omleta, a najbolje da ih kombinujete sa paprikom, paradajzom ili pečurkama.

unplash

Jaja su pravi izvor proteina i vitamina

Kupus

Iz sorti zeljastih biljaka  sve je poželjno da se nađe na trpezi, naročito kada hranu pripremate za mališane. Kupus, brokoli i kelj treba da budu neizostavni obrok barem jednom nedeljno. Kupus je bogat vitaminom C dok brokoli predstavlja pravu vitaminsku bombu a zbog velikog sadržaja vitamina K odličan je za zdrave i jake kosti i dobro pamćenje. Možete ih kuvati ili dinstati na pari, ili u pećnici. Brokoli možete napraviti u obliku pirea, a ako želite da ukus ove hrane, koju nekad i odrasli izbegavaju, zamaskirate, prelijte maslinovim uljem ili nekim prelivima.

unplash

Supa od kupusa i povrća je odličan obrok za vaše dete

Jogurt

Možda od svih mlečnih proizvoda omiljen među decom, naročito za doručak. Zbog svojih svojstava i živih bakterija mlečne kiseline odličan je probiotik i regulator probavnog sistema, što vodi uravnoteženoj ishrani vašeg deteta.

Pasulj

Mnogi će danas odmahnuti kad spomenete ovo jelo i reći da se neke stvari prevazilaze i da u velikom izboru jela ne morate spremati pasul. Činjenica je da su svi na njemu odrasli i da je jedna od najhranljivijih namirnica puna proteina i vlakana. Preporučuje se dva put nedeljno pripremanje ove hrane za decu.

Meso i riba

O važnosti konzumiranja mesa i ribe ne treba poebno govoriti kad znamo da su oni pored jaja i pasulja osnovni izvor proteina neophodnih za pravilan razvoj dece. Nemasno meso i riba preporučuju se u glavnim obrocima. Sve vrste mesa su poželjne jer daju energiju vašem detetu za svakodnevne aktivnosti u toku dana.

Pixabay

Meso bi trebalo da bude važan sastojak u svim glavnim obrocima

Narandža

Većina roditelja radije će se odlučiti da posluže uz doručak detetu sok od narandže. Međutim sokovi su puni šećera, a prilikom ceđenja gube se neka svojstva tog voća poput vlakana, koje u sirovom neprerađenom stanju može biti veće. Kao izvor vitmina C odličan su izbor narandže ali i kivi, jagode, ananas i mango.

shutterstock.com

Voće je jako važno da bude u ishrani dece

Orašasti plodovi

Australijska fondacija za ishranu preporučuje konzumaciju orašastih plodova kod dece zbog visoke koncentracije proteina, minerala i zdravih masti. Ova vrsta grickalica dobra je u sprečvanju gojaznosti, što postaje problem među decom kao i u očuvanju jakih kosti.

Maslinovo ulje

Od biljnih ulja možda i najbolje zbog zdravih masti koje sadrži, maslinovo ulje je najpoželjnije za pripremu jela, ali i kao dodatak salatama. Margarin i maslac treba povremeno koristiti.  Kod beba se najčešće uključuje u prehrani, jer se smatra da unos adekvatnih masti još u najranijem detinjstvu stvara dobre uslove za zdravlje deteta kasnije.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)