Dete

BEBA MOŽE DA ZASPI SAMA! Ne verujete, uz ove metode roditeljstvo je mnogo lakše!

Roditelji znaju kakve su to muke kada beba ne može da zaspi, ali srećom postoje metode i navike koje treba usavršiti kako bi taj proces bio olakšan.

17.03.2022 18:30

BEBA MOŽE DA ZASPI SAMA! Ne verujete, uz ove metode roditeljstvo je mnogo lakše!
pexels.com

Mirna beba koja će se u trenutku uspavati kada je vreme za to, san je svake majke. Retkost je da se neka mama pohvali kako nema poteškoća sa uspavljivanjem novorođenčeta, pa se može reći da je to za mnoge roditelje prava muka. U zapadnim zemljama postoje treninzi na koje odlaze roditelji kako bi usavršili najpogodnije metode i tehnike za snalaženje u novim ulogama.

Za početak donosimo vam 3 najpogodnije i najpoznatije metode kako da lakše uspavate bebu, ali jedno je najvažnije - naoružajte se strpljenjem.

Metoda stolice

Ova metoda podrazumeva da jedan od roditelja bude prisutan u sobi dok beba pokušava da zaspi. Svojim glasom i maženjem trebalo bi da utiče pozitivno na nju kako bi se ona brže uspavala i da do tada ne napušta sobu. Čim se beba uspava, roditelj treba da odmakne stolicu od kreveca neprimetno, ali da i dalje bude prisutan blizu kako bi je nadgledao u slučaju da se probudi. Ako se probudi, treba da se vrati na stolicu, ali da bebu nikako ne uzima u naručje.

shutterstock.com

Stolica pored kreveca 

„Pospana“ metoda

Verovatnoća da se beba lakše uspava kod ove metode je veća i očekivana, budući da ovde roditelj treba da sačeka da beba postane pospana, prateći njenu budnost. Ukoliko ona ipak zaplače, ovde je potpuno dozvoljeno uzeti je u naručje kako bi se smirila za razliku od prethodne metode gde to nije poželjno. Beba se može držati u naručju oko 30 minuta, nakon toga trebalo bi je vratiti u krevetac sa povremenim ulaskom u sobu i proveravanjem da li se eventualno opet probudila.

Pixabay

Pojedine bebe imaju probleme sa uspavljivanjem van majčinog zagrljaja 

„Podigni-smiri-spusti“ metoda

Ovo je možda najpoželjnija metoda za bebe jer će roditelj svaki put da se oglasi na njen plač i da je podigne, smiri i spusti u krevetac, ali će ova metoda izmoriti roditelje ako nemaju baš strpljenja.Rezultati bebinog samouspavljivanja ovom mtodom dolaze nakon 10-14 dok za ostale metode u proseku je potrebno 3-5 dana.

Svetski pedijatri u svojim izveštajima ističu da samostalni san kod dece još u najranijem uzrastu pomaže deci kasnije da se ne plaše mraka, da imaju bolje samopouzdanje i brže postaju nezavisne osobe. 

 

 

 

 

 

                        

Komentari (0)