SREĆNA PORODICA

GDE DECA NISU BESNA, KUĆA NIJE TESNA: Šta sa mačkom kada dođe beba?

Svako ko ima ljubimca zna da nam oni postanu član porodice. Ljubav prema njima je posebna i jedna od najlekovitijih emocija na svetu. Međutim, postavlja se pitanje šta raditi sa kucom ili macom kada u kuću dođe tek rođena beba. Pokušaćemo da vam damo odgovor na ovu dilemu.

28.01.2022 17:05

GDE DECA NISU BESNA, KUĆA NIJE TESNA: Šta sa mačkom kada dođe beba?
pexels.com

Dolazak deteta na svet je najznačajniji događaj u životu skoro svakog ljudskog bića. Prioriteti se menjaju, navike takođe i dom postaje nešto manji, jer je ispunjen mnogo većom količinom ljubavi. Ali i pelenama, igračkama i flašicama.

Ipak, život jednog para koji je postojao pre rođenja deteta ne nestaje nekakvom magijom. A samim tim ni stvari ili bića koje su oni voleli pre nego što je beba došla. To posebno važi za ljubimce, u ovom konkretnom slučaju mačke.

Istina je da mnogi novopečeni roditelji strepe kako će mačka reagovati na bebu, kako će se ponašati kada više ne bude u centru pažnje i kada je fokus na novom članu porodice. Ponekad čak i ljudi u okruženju, iz dobre ili ne baš tako dobre namere, pitaju vlasnike šta planiraju da rade sa ljubimcem nakon rođenja deteta. Portal Srećna Republika vam donosi odgovor na ovo pitanje.

Ko god nikada nije imao ljubimca ili vodio računa o životinji smatra da je normalno da ovakvo pitanje postavi. Ipak, verujte nam, nije. Niste ni svesni koliko ovako nepromišljeno izrečena rečenica može da naljuti i povredi osobu koja godinama gaji ljubav prema životinji, živom biću koje odgaja, hrani, mazi.

Životinji koja tu ljubav oseća i uzvraća i životinji koja je bila uz svoje vlasnike u slavnim i neslavnim trenucima. Pojedine osobe bi stvarno trebalo sebi da osveste činjenicu da životinje nisu stvari, nisu igračke i svakako nisu smetnja onome ko ih voli. Nikada.

I dok će vam mnogi držati predavanja o toksoplazmi i o mogućnosti da mačka povredi dete, ono što bi vi trebalo da uradite je da se informišete. Vaš pedijatar i veterinary od poverenja će vam dati sve neophodne informacije o evenutalnim rizicima kao i o načinima da ih izbegnete. U većini slučajeva će vam reći da samo pazite da mačka ne ulazi u dečiji krevetac, da u najosetljivijem period izbegavate direktan kontakt ljubimca i deteta, kao i da nakon maženja mačke ili menjanja posipa detaljno operete ruke pre nego što dodirnete bebu.

Pre nego što beba dođe iz porodilišta, bilo bi dobro da vaš partner da ljubimcu da onjuši neki komad odeće na kome je ostao miris vaše bebe, kako bi se i sama životinja pripremila za novog člana bande. Kada dete dođe u kuću, mačka će želeti da ga onjuši i to je sasvim u redu. Bilo bi dobro da maca ne dodiruje i ne liže bebu dok joj imuni sistem ne ojača ali uz malo opreza rizik nije tako veliki.

Potrudite se da se životinja ne oseti zapostavljenom, te se uverite da im ne nedostaje hrane, igre i maženja. Oni će na ovaj način ubrzo shvatiti d aim dete nije pretnja niti konkurencija. Možda im neće biti najprijatnije kada beba plače, ali oni su generalno osetljivi na glasne zvukove a i navići će se vremenom. Nemojte se čuditi ako maca bude došla kod vas da se mazi čim spazi da ne radite ništa id a je beba zbrinuta. Setite se, i vi njima nedostajete, isto kao kad se vratite kući posle 8 sati posla.

Kako dete bude odrastalo, tako će i odnos sa ljubimcem biti prisniji i skladniji. Sasvim mala deca, koja su tek prohodala, možda i nisu idelani partneri za igru sa ljubimcem. Oni nisu baš najnežnija bića, ni prema ljudima ni prema životinjama. Njihova koordinacija pokreta nije još uvek toliko razvijena, pa se može desiti da macu povuku za rep ili pogode igračkom. Ipak, većina ljubimaca to neće uzeti za zlo.

Mačka će verovatno želeti da njuši stvari vašeg deteta, poput kreveca ili odeće, jer oni na taj način “kupe” informacije i upoznaju vašu bebu. Njihovo čulo mirisa je višestruko osetljivije od čovečijeg i to je njihov vid komunikacije i sa ljudima ali i sa drugim životinjama. Dok god maca ne ulazi u krevet i vi temeljno operete detetovu odeću koja je bila u dodiru sa mačkom, nema razloga za strah.

Za kraj, dobro je znati da studije potvrđuju da deca koja odrastaju uz ljubimca često postaju kvalitetniji ljudi, jer životinje oplemenjuju naš život, bez obzira na naše godine. Uz jednog ovakvog krznenog “cimera”, vaše dete će lakše naučiti šta je to odgovornost, kako se iskazuje nežnost i empatija i saznati da ljubimci popravljaju raspoloženje i leče.

Pored toga, ako dete od najranijih dana bude odrastalo u prisustvu ljubimca, manje su šanse da će kasnije u životu razviti alergije, jer je od malena bilo izloženo alergenima poput životinjske dlake, pa se organizam na njih navikao i samim tim je manja verovatnoća da će im posle izazvati burne reakcije. Najvažnije od svega, naučiće iz prve ruke šta je bezuslovna ljubav.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)