Ispovesti

BEBA PO UGOVORU: Žena želi da joj partner plati 50.000 dolara kako bi mu rodila dete a komentari na njen zahtev će vas ZAPANJITI!

Jedna od objava društvenoj mreži Redit koja je podigla prašinu je ona u kojoj muškarac tvrdi da njegova partnerka želi da joj on isplati kompenzaciju od skoro 100 hiljada dolara kako bi na svet donela njihovo dete a internet se potrudio da ni mišljenja mnogih komentatora ne zaostaju po kontroverzi.

09.03.2022 17:00

BEBA PO UGOVORU: Žena želi da joj partner plati 50.000 dolara kako bi mu rodila dete a komentari na njen zahtev će vas ZAPANJITI!
shutterstock.com

Da li zasnivanje porodice može da se smatra doživotnim ugovorom? Ako biste ljudima na ulici postavili ovo pitanje, većina bi vam rekla da je to nešto što se radi iz ljubavi a ne zbog materijalne dobiti. Ipak, postoje broj i primeri koji dokazuju suprotno, a među njima i ispovest koju vam donosi portal Srećna Republika.

Korisnik Redita pod nadimkom “husbandmaybefather” je započeo svoju priču napomenuvši da su njegova partnerka i on u vezi oko šest godina i da iako nisu zakonski venčani, oni smatraju da su u duhovnom braku i misle da je njihova veza u osnovi vanbračna zajednica. Oboje dobro zarađuju, oko 175 hiljada dolara godišnje nakon oporezivanja, i trude se da dele sve svoje troškove po pola, uprkos tome što su im finansije potpuno odvojene.

Pošto je pandemija ugrozila njihove brojne planove vezane za putovanja u poslednje dve godine, odlučili su da bi sada bio dobar trenutak da zasnuju porodicu. Bez previše ozbiljne rasprave o tome, prestali su da koriste kontraceptivna sredstva kako bi videli šta će se desiti.

Ubrzo nakon toga, korisnikova partnerka mu je saopštila neke svoje uslove. Naime, njena firma omogućava porodiljsko odsustvo do godinu dana, ali plaća samo 50% plate tokom prvih šest meseci. Nakon toga je odsustvo potpuno neplaćeno. Zbog toga bi izgubila oko 50.000 dolara godišnjeg prihoda. Dakle, ona misli da bi on trebalo da joj nadoknadi tih 50.000 dolara i da preko toga sa njom deli sve neočekivane troškove vezane za trudnoću i porođaj. Pošto ona to radi kako bi mogli da zasnuju porodicu, ona smatra da to nije fer učešće pola-pola ako ona mora da trpi finansijski udarac, ali da to njega uopšte ne dotiče.

pexels.com

Budući roditelji

Ona takođe napominje da iako planira da uzme samo šest meseci porodiljskog odsustva, ako na kraju bude morala da uzme celu godinu, ona bi želela da joj on nadoknadi dodatnih 50 odsto njene izgubljene zarade, što znači još 50 hiljada dolara, piše portal Bazfid

Ipak, da biste ovo sagledali i razumeli malo bolje, postoji i jedna začkoljica. Iako vam na prvu loptu može delovati kao da korisnikova partnerka traži previše, ona je u pravu što se tiče značajnog finansijskog gubitka koji trudnice i porodilje snose. Prema podacima iz 2018. godine koje je prikupio Nacionalni centar za žensko pravo u SAD-u, majke gube oko 16.000 dolara godišnje zahvaljujući razlikama u platama zbog porodiljskog odsustva. U to nije uračunat novac koji se gubi tokom neplaćenog ili delimično plaćenog odsustva. Osim toga, postavlja se i pitanje fizičkog i emocionalnog truda koji su sastavni delovi trudnoće, porođaja i brige o novorođenčetu. Za ovo majke ne dobijaju apsolutno ništa.

pexels.com

Trudnica i odeća za bebe

Da stvar bude još gora, samo 8 od 50 država u SAD-u ima javno finansirano porodiljsko odsustvo. A prema istraživanju američkog Ministarstva rada iz 2021. godine, samo 23 posto američkih radnika dobija plaćeno porodično odsustvo preko svojih poslodavaca.

Na kraju, korisnik kaže da, iako vidi logiku u tome što njegova partnerka traži, smatra da mu je i sama pomisao na kompenzaciju za rađanje deteta odvratna, a transakciona priroda svega toga mu ostavlja loš ukus u ustima.

Izlišno je reći da su komentari ljudi na ovo bili oprečni i poprilično zapaljivi. Na primer, neki su ovog korisnika okarakterisali kao sebičnog i rekli da se ponaša kao sa de predomislio u vezi sa njihovih dogovorom o finansijskom učešću na ravne časti.

pexels.com

Trudna žena

- Dakle, želiš da ona preuzme sve fizičke i finansijske rizike zasnivanja porodice, ali ne želiš da joj to bude nadoknađeno. Želiš da tom zadatku posveti svoje fizičko i finansijsko zdravlje, ali takođe želiš da budeš u mogućnosti da se lako izvučeš iz svega toga u slučaju rastanka. Zarađuješ šestocifrenu platu, ali ti je odbojna pomisao da bi ona od tebe trebalo da dobije bilo kakvu finansijsku potporu za rađanje vaše dece, što će nepovratno promeniti njeno telo i uticati joj na karijeru ... Zaista, stvarno se nadam da će te ostaviti – ovako glasi jedan komentar.

- On voli učešće na ravne časti kada to njemu odgovara – kaže drugi.

Drugi su se osvrnuli na činjenicu da njih dvoje nisu zakonski venčani, što na neki način moglo još više da zakomplikuje stvari.

- Koji je razlog zašto niste zakonski u braku? Zvuči kao da se mnoga od ovih složenih pitanja mogu rešiti pravnim brakom, umesto vaše duhovne zajednice. Da li joj možda smeta što niste ozvaničili svoju vezu? Čija je to ideja bila? Tvoja, njena ili zajednička? – obrazložio je jedan korisnik pravne aspekte ove situacije.

pexels.com

Trudnica pije čaj

- I dalje bi bila u opasnosti ako on odluči da je napusti dok su joj primanja smanjena. On je u drugom komentaru naveo da je razlog zašto ne želi da se oženi taj što želi da bude u mogućnosti da lako izađe iz te veze – navodi jedan od korisnika.

Ipak, čini se da je najpotresnije to što su neki korisnici zaključili da, na osnovu prirode njihove veze, oni uopšte ne bi ni trebalo da imaju decu.

- Razumem njenu logiku. Shvatam njegova osećanja. Ali oni i nakon šest godina ne mogu da uspostave zajedničke finansije a dete, po svemu sudeći, tretiraju kao robu, kao nekoga ko će samo upotpuniti njihovu vezu u kojoj ne mogu ni jedno drugom da se posvete kako treba? To je jako zbunjujuće. Molim vas, nemojte da imate decu. Molim vas da ne donosite dete na ovaj svet, ako će se ono biti teret i opterećenje za vašu vezu – istakao je poslednji komentar vrlo analitično, i mora se reći, ne bez validnih razloga.

Komentari (0)