Sex

KAD ĆE BEBA? Većina nas je u zabludi, EVO koliko često morate da imate intimne odnose ukoliko želite bebu

Bebe ne donosi roda niti ih nalazimo u kupusu, to svi znamo. Ono što većina nas pak ne zna je da je ostajanje u drugom stanju često “viša matematika” koja zavisi od mnoštva faktora.

08.11.2021 12:30

KAD ĆE BEBA? Većina nas je u zabludi, EVO koliko često morate da imate intimne odnose ukoliko želite bebu
unsplash.com

Za prosečni par je potrebno da imaju redovan seks, praćenje menstrualnog ciklusa i malo strpljenja. Ovo može teško pasti parz koji žonglira sa životnim obavezama. Ako se nadate da ćete zatrudneti u bliskoj budućnosti - koliko puta vam je potrebno da se “bacite na posao” da biste zatrudneli?

Odgovaramo na neka uobičajena pitanja.

http://

via GIPHY

Koliko često bi trebalo da imate seks?

Doktori kažu da bi trebalo da imate seks svaka dva do tri dana ako želite bebu. Ali neki stručnjaci kažu da možete imati seks jednom dnevno - zaista nema ograničenja osim vašeg.

Stručnjaci kažu da se najveća stopa trudnoće javlja kod parova koji imaju seks svaki dan ili svaki drugi dan. Imajte seks blizu vremena ovulacije. Ako seks svaki dan nije moguć - ili nije prijatan - imajte seks svaka dva do tri dana u nedelji.

Što češće parovi imaju seks, to više poboljšavaju svoje šanse da do začeća i dođe. U nekim slučajevima možda nije važno koliko često imate seks, već vaše opšte zdravlje - više o tome kasnije.

Plodni dani

Postoji doba u mesecu koje će vam dati najbolje šanse. Par bi trebalo da ima seks najviše kada je žena u ovulaciji.Ovulacija je deo ženskog menstrualnog ciklusa i javlja se u nekom trenutku između 10 i 16 dana pre sledeće menstruacije.

Ovulacija je kada se jajna ćelija oslobodi iz jajnika i kada je žena najplodnija. Jajna ćelija preživljava samo 12 do 24 sata. Ako je u tom periodu prisutna sperma, jajna ćelija može biti oplođena.

Znaci da žena ovulira uključuju osetljive grudi, sekret postaje tanji i klizav, a postoji i mala promena u telesnoj temperaturi. Žene mogu da koriste brojne načine da prate kada se dešava ovulacija, uključujući i prirodne planere porodice i bezbroj aplikacija za pametne telefone.

Ako vam je seks nekoliko puta nedeljno previše, praćenje plodnih dana možda ima više smisla.

Od prvog do sedmog dana ciklusa je period menstruacije, i to je najmanje plodan period sa najmanjem verovatnoćom začeća.

Osmi i deveti dan ciklusa su post-menstruacioni period, kada je začeće moguće.

Imeđu desetog i četrnaestog dana je period oko ovulacije i sama ovulacija i toj je najplodniji period.

Petnaesti i šesnaesti dan je post-ovulatorni period i tada je začeće moguće.

Od sedamnaestog do dvadeset osmog dana ciklusa, endometrijum se zadebljava, to je manje plodan period i teže će doći do začeća.

Koliko je potrebno da zatrudnite?

Dakle, koliko vam je potrebno da imate redovne odnose pre nego što se nešto dogodi? Prosečan broj puta koji vam je potreban seks da biste zatrudnele u proseku, verovali ili ne, je preko 100, što odgovara period od 14 nedelja.

Kod visoko plodnih parova to ide veoma brzo. Manje plodnim parovima je potrebno više vremena. Mi zapravo govorimo o seksu mnogo češće nego što to radimo, prenosi engleski San.

Jedna anketa je pokazala da je potrebno ukupno 185 dana od odluke o začeću do dobijanja pozitivnog testa na trudnoću – što je manje-više šest meseci i tri dana – a parovi su imali seks u proseku 13 puta mesečno dok su pokušavali da naprave bebu.

Osam od deset parova će zatrudneti u roku od godinu dana nakon pokušaja. Jedna studija je pratila seksualni život 782 mlada para dok nije došlo do 487 trudnoća koje su to i potvrdile. Pokazalo se da su najbolje šanse za trudnoću bile dva dana pre ovulacije, kod čak oko 25 posto parova.

Šanse padaju na niskih pet procenata van ovog perioda, što dokazuje da je ovulacija najbolje vreme za uspeh. Sve u svemu, mladi par ima jednu od 20 šansi za trudnoću bilo kog slučajnog dana, što se povećava na jednu od četiri šanse za kratak period.

Stoga se procenjuje da će između 80 i 90 odsto parova zatrudneti u roku od godinu dana ako redovno imaju seks bez kontracepcije, a imaju manje od 40 godina.

Nakon ovog perioda, roditelji koji se nadaju detetu bi možda trebalo da posete svog doktora da ispitaju svoju plodnost. To takođe znači da ako želite veliku porodicu, veći broj trudnoća može oduzeti znatnu količinu vremena i truda, posebno što ste stariji.

Da li su neke poze bolje za trudnoću?

Možete da pokušate sa misionarskom pozom najčešće ako pokušavate da dobijete bebu. Svaki seksualni položaj koji omogućava duboku penetraciju znači da se sperma može deponovati što je moguće bliže grliću materice – otvoru za matericu.

Ali postoji nedostatak dokaza koji bi naučno dokazali ovu teoriju. Generalno, sve dok muškarac ejakulira u vaginu, sperma može da putuje kroz nju. Neke žene stavljaju jastuk ispod kukova nakon seksa kako bi nagnule karlicu prema gore kako bi pomogle spermi da putuje. Ustajanje bi učinilo suprotno.

Saveti za začeće

Ponekad naše životne navike negativno utiču na plodnost i vredi ih promeniti dok pokušavate da zatrudnite. Moguće je da su naše svakodnevne navike najvažniji faktor koji određuje stopu uspeha.

Vaša plodnost se ne odnosi samo na to koliko puta imate seks, već i na to da li postoje neki osnovni zdravstveni problemi kod muškarca, žene ili oboje.

Za nekoga ko nema dijagnostikovan problem sa plodnošću, njihovo unutrašnje zdravlje je od vitalnog značaja sa nivoom hormona, kao što je kortizol, koji pravi razliku u izgledima za začeće i zdravu trudnoću.

I muškarci i žene koji pokušavaju da dobiju bebu ne bi trebalo da:

• Pušenje

• Konzumaciju alkohola

• Unos previše kofeina

• Smanje naporne vežbe

• Smanje prekomernu težinu ili leče gojaznost

Komentari (0)