Sex

VOĐENJE LJUBAVI U TRUDNOĆI?! Evo da li treba to da radite!

Većina žena ima veću potrebu da vodi ljuba kada su trudne, a evo i da li onda možete da povredite bebu.

07.11.2021 21:08

VOĐENJE LJUBAVI U TRUDNOĆI?! Evo da li treba to da radite!
Pixabay.com

Sa trudnoćom potrebe za seksualnim odnosom ne prestaju, naprotiv, povećavaju se. Međutim strah od seksa u toku trudnoće nije neobičan, samim tim, mnogi parovi koji se spremaju da postanu roditelji po prvi put imaju niz briga i pitanja vezano za seks. Mi smo vam spremili nekoliko situacija na koje morate biti spremni ako rešite da imate odnos u toku trudnoće.

 

 

Mnogi muškarci se plaše da će povrediti bebu ako imaju seks sa svojom trudnom izabranicom. Istina je da to nikako nije moguće, te da je beba potpuno bezbedna, barem od toga. Postoje, ipak, druge stvari koje bi mogle povrediti bebu. Neke od vaših omiljenih poza neće biti moguće, što zbog velikog stomaka, što zbog bebe koja se nalazi u bebu. Jedna dama to je opisala ovako:

 

 

- Muž i ja zaključili smo kako nam nedostaje klasična misionarka. Isprobali smo je i nedugo nakon toga shvatili da je potpuno neizvodiva – odmah nakon što se on potpuno nasukao na moj trbuh poput unesrećenog kita. Nećemo to ponovno pokušavati.

Fiziološke promene u vašem telu izazvaće neke čudne reakcije koje su posledice seksa, a mogle bi biti i pomalo neprijatne. Osim blaženstva koje donosi orgazam, uz dostizanje vrhunca može doći i do bolnih kontrakcija. Ove kontrakcije nisu opasne za bebu, niti su znak da se porađate, ali bi vas mogle uplašiti. Svakako nije na odmet proveriti sa doktorom da li je sve okej ako dođe do toga.

 

 

Sa druge strane kako ne možete kontrolisati svoje mokrenje, može se desiti i da potpuno neželjeno ispustite malo mokraće iz sebe u toku seksa, ali je vrlo važno da zapamtite da ne treba da vas bude sramota, vaš partner izabravo vas je baš takvu kakva ste i neće mu smetati nešto što se dešava kao normalna fiziološka reakcija u toku nošenja njegovog deteta. Beba, možda, nekada neće biti zadovoljna što mama i tata toliko uživaju, pa može doći i do šutiranja maminog stomaka, ovo verovatno može da pokvari momenat, ali nije ništa strašno. 

 

 

Seks će postati i pun zanimljivih zvukova, što takođe ne treba da vas brine. Iz vaše vagine čuće se neki zanimljivi zvukovi, a može se desiti i da vagina kine, što će svakako izazvati i vaš smeh, pa nemojte da se začudite ako primenite da ste malo glasniji nego obično. 

Kako se vaše grudi spremaju za dojenje, može doći do curenja mleka u toku seksa, posebno ako vaš partner voli da uživa u njima dok ih ljubi ili stiuliše vaše bradavice. 

 

 

I na kraju zapmatite, sve je ovo normalno i došava se u toku trudnoće. Normalno je da vam poraste želja za seksom, te ćete se možda više samozadovoljavati ili sanjati vruće snove, ali ćete i zahtevati od partnera da vam pruži više uživanja. Slobodno se opustite i prepustite se jedno drugome, ništa se loše neće desiti. 

Komentari (0)