Dete

REŠENJE VELIKE DILEME: Da li je voda opasna po bebe?

Kako znati da li je beba žedna? Kada joj dati vode ako ona ne ume da izrazi tu potrebu, naročito kad su velike vrućine? Ova pitanja muče mnoge roditelje, a stručnjaci donose odgovore.

20.05.2022 17:00

REŠENJE VELIKE DILEME: Da li je voda opasna po bebe?
shutterstock.com

Kada se prvi put susretnu sa ulogom roditeljstva, mnogi ne znaju kako najispravnije da deluju u situacijama koje ono donosi. Iako se novopečeni roditelji vode instiktom i onako kako smatraju da je najispravnije, izgleda da mnogi greše u određenim slučajevima.

Svakom roditelju je bitno da li je dete gladno ili žedno i trudi se da mu zadovolji tu potrebu. Međutim, sada je jedna babica objasnila, da nije baš uvek tako i da dete odnosno beba, do svojih 6 meseci nema potrebu za vodom, već da sve njegove potrebe zadovoljava majčino mleko.

- Ako bebama date vodu to može da napuni njihov želudac i ne mogu da prime dovoljno majčinog mleka koje im je potrebno - kaže En Ričli, babica.

Da li treba davati bebi ispod 6 meseci vodu?

Ona kaže da prokuvana voda sama po sebi nije opasna, ukoliko se daje u umerenim količinama. Isto važi i za sve ostalo, kao što ni odrasli ne treba da konzumiraju nešto prekomerno tako je i sa bebama. To ih može dovesti u opasnost.  Mnogim mamama nije jasno na koji način majčino mleko nadoknađuje potrebu za vodom.

unsplash.com

Treba osluškivati ptrebe bebe za vodom

Ova babica je obasnila da se tokom dojenja mleko prilagođava i postaje vodenkasto. Tako beba nema potrebe za vodom čak i po toplom vremenu. Ričli kaže da ukoliko smatrate da vam je beba žedna, i pored toga što ste je nahranili adaptiranim mlekom, dajte joj flašicu vode, a ako ga odbije znači da nema potrebu za tečnošću odnosno vodom.

Da li treba razblažiti adaptirano ili majčino mleko?

Ovo se nikako ne sme raditi, odnosno, napominje Ričli da nema potrebe za razblažavanjem jer beba mora da primi mleko u svom prirodnom obliku i sa hranljivim sastojcima koji ga čine. U suprotnom ona neće dobiti potrebnu količinu hranljivih materija iz mleka. Takođe, voda može dati osećaj sitosti što dovodi do poremećenog načina hranjenja. Healthmedic.rs navodi da  se u retkim situacijama može razviti stanje „trovanja vodom“ kod bebe, kojoj se daje prekomerna količina ovog važnog napitka, što remeti ravnotežu elektrolita  i ima neželjene posledice.

Voda je ipak, napominju stručnjaci, daleko bolja od zaslađenih sokova za bebe, ali treba biti oprezan sa količinom koju i dajete.

unsplash.com

Ne sme se mleko razblaživati, jer će izguviti hranljiva svojstva, tvrde stručnjaci

Kako prepoznati dehidriranost kod bebe?

Dehidriranost kod bebe prepoznaćete jednostavno. Ukoliko joj menjate manje od šest pelena tokom 24 časa, to je prvi znak. Obratite pažnju na kožu bebe,ako je suva i ne vraća se u normalu posle blagog pritiska to je takođe alarm za uzbunu Isto važi i sa bebinim usnama, ako su suve, potrebna joj je hidratacija.

Stručnjaci napominju da ukoliko beba plače, ili je pospana, deluje bezvoljno verovatno je dehidrirana i najbolje je da se tada obratite stručnim licima za pomoć.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)