Dete

VAŠOJ DECI SU ŽUTI DLANOVI, DA LI JE TO ALARM? Srpski stručnjak otkriva sve o novom obliku hepatitisa koji je zabrinuo ceo svet!

Pedijatar dr Saša Milićević otkrio je za Srećnu republiku ključne činjenice o novom obliku hepatitisa kod dece, koji je ovih dana prestravio svet.

13.05.2022 12:00

VAŠOJ DECI SU ŽUTI DLANOVI, DA LI JE TO ALARM? Srpski stručnjak otkriva sve o novom obliku hepatitisa koji je zabrinuo ceo svet!
shutterstock.com

Novi oblik hepatitisa ili upale jetre koji se širi među decom u čitavom svetu izazvao je, potpuno razumljivo, strah i paniku kod roditelja. Reč je neobičnoj infekciji čiji se uzročnik još ne zna i od koje je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), dosad obolelo 228 mališana u čak 20 zemalja sveta.

Postoji sumnja da je opasno oboljenje registrovano kod dečaka (9) iz Čačka, koji je bio smešten na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ na Novom Beogradu,ali bolest u Srbiji zvanično još nije registrovana.

Privatna arhiva

Dr Saša Milićević pedijatar

Šta kaže pedijatar?

Kako za Srećnu republiku objašnjava pedijatar dr Saša Milićević, poslednjih dana dolaze mu uplašeni roditelji samo sa jednim pitanjem - kako da zaštite svoju decu?

- Prema dosadašnjim podacima, uzrok novog oblika hepatitisa kod dece koji može da izazove komplikacije, po svemu sudeći je adenovirus. Taj virus postoji u populaciji i dosad je bio uzrok kijavice, kašlja i proliva kod dece, pa nije jasno zašto je odjednom počeo da napada tkivo jetre, što se ranije nije događalo. Pretpostavka je da je u pitanju neka mutacija virusa, a najviše pogađa decu zato što imaju slabiji imunitet - objasnio je dr Milićević.

Pixabay.com

Temperatura i malaksalost kod deteta mogu da se jave, ali i ne moraju

Simptomi bolesti

Prema njegovim rečima, hepatitis A koji se manifestuje kao obična zarazna žutica i poznata je i kao bolest prljavih ruku, bezopasna je kod mališana. Oni mahom imaju blage simptome, bolest prođe sama od sebe, a težu kliničku sliku daje mahom kod odraslih.

- Karakteristični simptomi kod bilo koje žutice su žutilo beonjača, žutilo kože, stolica bude svetla, a urin taman kao pivo. Nekad se javlja temperatura i malaksalost, ali ne mora - opisao je dr Milićević na koje simptome roditelji treba da obrate posebnu pažnju.

Kada je u pitanju dečak iz Čačka, koji je po pisanju medija usled teškog oštećenja jetre prebačen u Italiju na transplantaciju, dr Milićević nema puno podataka.

- Zaista ne znam da li on ima novi oblik hepatitisa jer još nije dokazano da je oboleo od te bolesti. Jetra može da oboli iz mnogo razloga. Može da bude u pitanju virusna infekcija, kao posledica izlaganja nekim toksinima, da se javi u sklopu neke druge infekcije koja dovodi do oštećenja jetre – rekao je on.

Pixabay.com

Infekcija se najlakše širi direktnim i indirektnim kontaktom među decom

Kako dolazi do zaražavanja i lečenje

Do zaražavanja, iako je u pitanju, kako se sumnja, adenovirus, dolazi isto kao i kod zarazne žutice - direktnim i indirektnim kontaktom, zagađenom hranom i vodom.

Prema rečima dr Milićevića, ukoliko je u pitanju hepatitis A, odnosno obična zarazna žutica, mirovanje mališana je najvažnije i leči se u kućnim uslovima.  

- Međutim, ukoliko se utvrdi da je u pitanju novi oblik hepatitisa onda je neophodno lečenje u bolnici zbog mogućih komplikacija - naglasio je naš sagovornik.   

shutterstock.com

Mališanima u parku često brišite ruke vlažnim alkoholnim maramicama

Savet roditeljima

Na pitanje šta savetuje roditeljima, dr Milićević je rekao da se situacija prati, ali da nema razloga za paniku.

- Nema razloga za strah, ali doza opreza je neophodna. Ukoliko roditelji primete neke od gore navedenih simptoma treba da se jave pedijatru. Najbolja zaštita je redovna higijena ruku kod dece. Ukoliko mališane izvodite u park da se igraju stalno im brišite ruke vlažnim, alkoholnim maramicama. Redovno perite ruke detetu, jer se žutica tako i prenosi. Moj savet je da se ne ide na dečje rođendane ukoliko se sazna da neko dete ima proliv – posavetovao je naš stručnjak.

Kako je rekao, poslednjih dana mu u ordinaciju dolaze roditelji uplašeni zbog žutila na dlanovima svojih mališana.

- To nije simptom ove bolesti i nije opasno. Žutilo dlanova se javlja kod dece kad mnogo jedu mandarine, pomorandže i šargarepu. Nema razloga za brigu - naglasio je on.

Inače, Srećnoj republici su iz Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ na Novom Beogradu potvrdili da je dečak iz Čačka prebačen na transplantaciju u Italiju, potvrdivši da i dalje nije saopšteno da li on zaista pati od novog oblika hepatitisa.  

Simptomi kod dece na koje roditelji treba da obrate pažnju:

1. žutilo beonjača

2. žutilo kože

3. svetla stolica 

4. urin je taman kao pivo

5. nekad se javlja temperatura i malaksalost, ali i ne mora

BONUS VIDEO:

Komentari (0)