Roditeljstvo

5 STVARI KOJE SVAKA ISCRPLJENA MAJKA MORA DA ZNA! Ponavljajte ovo sebi svakog dana!

Pored svih obaveza koje imate kao mama morate imati na umu i ovih 5 stvari da biste očuvali zdravlje, kako psihičko, tako i fizičko.

11.05.2022 19:00

5 STVARI KOJE SVAKA ISCRPLJENA MAJKA MORA DA ZNA! Ponavljajte ovo sebi svakog dana!
shutterstock.com

Majčinstvo samo po sebi donosi pregršt radosti oko nove bebe, ali i veliku količinu novih obaveza.

Ma koliko se činilo da mame imaju elana za sve ukućane počev od supruga preko starijeg deteta do najmlađeg i njima je potreban odmor od svega.

Svi obrate pažnju kada u kući nešto ne valja bilo da su to neusisani podovi, razbacana posteljina po krevetima, nesložen veš ili izostali ručak.

pexels.com

Mame nikada nemaju vremena za sebe

Gotovo da niko ne obraća pažnju kada je kuća u savršenom redu, a deca sita, čista i zadovoljna.

Proleće je pak vreme generalnog sređivanja kuće, odlaganja zimske garderobe, a kao da je i to malo bliži se kraj školeske godine, pa eto dodatnog učenja sa školarcima.

Sve ovo utiče na normalno fukcionisanje prosečne mame koja neretko dolazi u stanje krajnje iscrpljenosti što može za rezulat imati stres, suze, svađu sa ukućanima ili jednostavno iscrpljenost.

Kako se ovo ne bi desilo Srećna Republika predlaže 5 stvari kojima ćete ovo sprečiti.

1. Naučite da kažete NE

Vrlo je lako! Mnoge žene iz razloga pristojnosti i vaspitanja nikada nemaju dovoljno snage da ovo kažu. To važi za sve, kako za prijatelje, tako i za ukućane i rodbinu.

Pixabay

Recite ne kada imate obaveza

Ukoliko vam banu nenajavljeni gosti normalno je da ćete da ih primite, ali isto tako je za mladu mamu očekivano da se u nekom trenutku odvoji kako bi uspavala bebu i odmorila.

Prijateljice bi i bez vašeg "ne" trebalo da shvate koliko ste iscrpljeni od svega i da je jedino za čim vapite prosto san i topla kupka.

Partnera uključite u pomaganje bilo oko bebe ili kućnih poslova. Njihova navodna nesposobnost uz objašnjenje "nikada ne uradim tako dobro kao ti" je zapravo samo izgovor.

2. Pratite svoj instikt

pexels.com

Naspavajte se zajedno sa bebom

Beba je dovoljno poremetila vašu dnevnu rutinu, ali nije smak sveta pa joj se prilagodite.

Kada beba spava, potrudite se da spavate sa njom i iskoristite vreme da se što više odmarate.

Vaše telo možda ne shvata da je premoreno, ali ono svakako jeste.

Ovo važi za sve mame, prosto raspodelite svoje obaveze tako da uvek nađete vremena za odmor. Jasno je da morate da budete uvek naspavani i siti kako biste bili zdravi i fizički i psihički.

3. Odvojte vreme za sebe

Lepo je što ste u isto vreme i supruga, mama, sestra, prijateljica, ali morate da shvatite da sve to zahteva prilično vremena i da ukoliko ne odvojite vreme za sebe pre ili kasnije ćete jednostavno  "pući"!

pexels.com

Idite kod mame bez dece i supruga ako vam tako prija

Da se to ne bi desilo nađite izduvni ventil. Moguće je da i tata pričuva decu 2 puta nedeljno kako biste vi otišle na pilates, jogu, u šoping, na kafu sa prijateljicom ili na ručak kod mame, ali bez cele porodice u paketu.

Radite samo ono što vas čini srećnom. Baš tako, požalite se najboljoj prijateljici, isplačite se mami na ramenu, istrčite se u teretani, izađite same da prošetate psa ili na miru kada svi odu na spavanje čitajte knjigu ako još imate snage za to.

Uživajte u svojim hobijama i ne menjajte svoje rutine samo zato što se to očekuje od vas.

4. Nađite vreme za sebe i partnera

Mnoge mame ovo nekako zaborave pošto dobiju decu. One smatraju da je samo dovoljno da održavaju kuću i totalno se posvete deci, ne shvatajući koliko se u svemu tome udaljavaju od svog partnera.

Život je kratak, a ukoliko se svodi na zajedničke ručkove uz koje gledate kad će ko što pre završiti i bacite se na popodnevnu dremku, složićete se da ćete se jedenog dana probuditi i shvatiti da živite kao cimeri.

pexels.com

Odvojte vreme za sebe i partnera

Vi ste sa tim muškarcem bile i pre dolaska dece pa setite se šta vas je činilo srećnom.

Odvojte veče za sebe i njega, neka bake pričuvaju unuke bar jednom u nekoliko nedelja.

Izađite sa svojim partnerom na piće, ručak, kod prijatelja ili prosto u šetnju pored reke bez straha da će se deca previše približiti vodi. Prijaće i vama i njemu.

5. Zatražite stručnu pomoć

Ukoliko smatrate da vas je stres obuzeo, da ne možete noćima da zaspite, previše brinete ili ste preterano iscrpljne i tužne ne stidite se da potražite pomoć stručnog lica.

Tačno je da su prijatelji i porodica uvek tu za nas, ali neka treća neutrala osoba nam ponekad može dati mnogo bolji savet od svih njih.

pexels.com

Potražite pomoć psihologa

U savremenom svetu sasvim je normalno da pored dece, supruga, kućnog ljubimca imate i svog psihoterapeuta.

To što uviđate problem i želite da radite na svom poboljšanju opšteg stanja organizma je već znak da ste na pola puta ozdravljenja.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)