Odrasli

BESPLATAN LEK: Za ovaj ritual koji širi zdravlje potrebne su Vam samo ruke

Zagrljaj je izraz ljubavi i poštovanja prema nekome, a mnogi ne znaju da on ima i medicinske benefite. Kada pročitate naredni tekst verujemo grlićete ljude oko sebe mnogo više i nećete tražiti ni razloge za to.

27.05.2022 09:00

BESPLATAN LEK: Za ovaj ritual koji širi zdravlje potrebne su Vam samo ruke
unsplash.com

Kada ste poslednji put zagrlili nekoga? Ne mislimo ovde samo na svakodnevne zagrljaje kao izraz ljubavi i zahvalnosti već za zagrljaje koji pružaju podršku drugima, naročito kada prolaze kroz stresan period. Iako mnogi potcenjuju moć koji zagrljaj ima, stručnjaci tvrde da on može biti pravi lek za dušu i popravljanje raspoloženja. Oni smatraju da stresne situacije u kojima se nađe pojedinac mogu da se olakšaju upravo uz ovaj „lek“-širenjem ruku ka toj osobi koja je pod stresom.

Naučnici su utvrdili da su ovome sklonije žene, da one više od muškaraca su sklonije zagrljajima i da pri grljenju proizvode više oksitocina, hormona ljubavi, nasuprot kortizolu hormonu stresa.

Zagrljaj vas čini srećnijima

Istraživači sa nemačkog Univerziteta Rur u Bohumu su kroz jednostavni eksperiment ispitali ovaj fenomen kod parova u dobi između 19 i 32 godine.  Za eksperiment su zamoljeni da drže jednu ruku u lednoj vodi koja se nalazi u posudi, oko tri minute. Zatim su ostavljeni 20 sekundi u prostoriji i pre toga im je rečeno da se zagrle. Rezultati su pokazali da su žene koje su grlile svog partnera imale manji procenat kortizola od drugih koje nisu. Dakle, naučno dokazano, zagrljaj vas čini srećnijima i otklanja stres.

pexels.com

Zagljaj nas čini srećnijima i otpornijim na stres

Manje ste bolesni

Zagrljaji se vezuju takođe za preventivu od mnogih bolesti kao što su srčana oboljenja, ali i za poboljšanje sna. Samo nekoliko sekunde dnevno zagrljaja će uticati na vaše zdravlje pozitivno. Jedno istraživanje sprovedeno u Karolini pokazuje da osobe koje nisu grlile svoje partnere imaju povećan srčani ritam za 10 otkucaja u minuti. Takođe je dokazano u jednoj drugoj studiji da su rizici od infekcija kod onih koji se grle bili manji u odnosu na druge.

Pixabay

Zagljaj sprečava ili bar ublažava simptome nekih bolesti

Zagrljaj povećava seksualnu performansu

Oksitocin dovodi do povezivanja i uživanja u intimnim odnosima zato je poželjno da parovi češće primenjuju ritual grljenja, čak pojedina istraživanja pokazuju da muškarci žive duže ukoliko dobiju zagrljaj pre posla od svoje partnerke.

Zagrljaj širi dobre vibracije i univerzalni je jezik pomoću kojeg se sporazumevaju sve nacije. Ne samo što ćete uz njega biti pozitivniji i srećni, pomoći će da se lakše prebrode teži trenuci i stresne situacije.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)