Odrasli

BEZ TABU TEMA: 10 stvari koje bi trebalo da kažete svom ginekologu!

Kada je vaš život i vaše zdravlje u pitanju, najbolje je da njemu pristupite otvoreno i konkretno. Prilikom odlaska kod ginekologa trebalo bi da mu saopštite sve što je od suštinskog značaja kako biste imale normalan i zdrav seksualni život.

24.05.2022 22:00

BEZ TABU TEMA: 10 stvari koje bi trebalo da kažete svom ginekologu!
shutterstock.com

Svaka žena, ma koliko bila otvorena prema najboljoj prijatejici, ipak će ustuknuti kada je u pitanju nepoznata osoba profesionalne prakse, poput lekara i ginekologa.

Druge žene određene teme, pak, drže samo za sebe i smatraju da ni njihove najbliže drugarice ne treba da znaju stvari koje se tiču isključivo njihove lične intime.

Pixabay.com

Bez tajni kod ginekologa

S druge strane, ginekolozi su se naslušali najbizarnijih priča i imajte u vidu da su oni tu da vam pomognu, a ne da vas osuđuju ili preispituju vaše postupke.

Ma koliko vama to delovalo tabu i neprijatno, vaš ginekolog mora znati neke stvari kako bi vas adekvatno lečio.

Srećna Republika otkriva 10 stvari koje ne bi trebalo da prećutite svom ginekologu.

1. Koliko ste seksualnih partnera imali

Postoje situacije koje ne zahtevaju odgovor na ovo pitanje.

S druge strane, ukoliko imate izvesne ginekološke probleme trebalo bi svom lekaru da kažete sve dileme koje vas muče.

shutterstock.com

Niko vas neće osuđivati

- Recite to svom ginekologu čak i ako vas ne pita. On vam neće suditi, a to je korisna informacija s medicinskog stanovišta. Što više informacija otkrijete to ćete dobiti više adekvatne medicinske nege - odgovara za Women's Health njujorški ginekolog dr Alisa Dvek.

2. Nikada niste doživeli orgazam

Ginekolog je prava osoba koju trebate da pitate zašto se ovo dešava.

Izostanak vrhunca može biti pokazatelj nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

- Najčešće ovde nije reč o problemu koji se ne može rešiti. Ukoliko nije ginekološke prirode, možda je reč o psihološkom problemu, pa će vas ginekolog najbolje uputiti - ističe Dvekova.

3. Imali ste nezaštićen odnos

Struka smatra da o tome morate obavestiti svog ginekologa.

Vi verovatno mislite kako je sve u redu jer nakon toga imate urednu menstruaciju i niste primetili znakove polno prenosivih bolesti. Međutim to ne mora ništa da znači.

pexels.com

Koristite prezervative da ne biste kasnije brinuli

- Neke polno prenosive bolesti kao što su hlamidija, često ne pokazuju vidljive simptome. Takođe HPV može da miruje godinama. Vaša je odgovornost da obavestite svog lekara ukoliko postoji rizik od ovih bolesti jer niste koristili kondom - objašnjava dr Dvek.

Najmanje što možete da uradite posle odnosa bez prezervativa je da odradite komplet briseva na hlamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, bris cerviksa i vagine koji prosečno košta oko 50 evra.

I da je sve u najboljem redu što se paketa tih briseva tiče i dalje niste sigurni od ostalih polno prenosivih bolesti, tako da je prezervativ najbolje rešenje.

4. Izostanak menstruacije

Svaki izostanak krvarenja je veliki razlog za uzbunu sem ako se ne nadate trudnoći.

Ovo može biti pokazatelj hormonskog disbalansa, cisti ili neke potencijalne infekcije.

Savet je da odmah posetite ginekologa čim primetite da vam ciklus značajnije kasni. Ukoliko je pak pitanje dana, ne brinite u tom slučaju varijacije su normalne.

Takođe, ukoliko imate neubičajno velike bolove i obimna krvarenja ili pak vidno smanjen obim krvarenja trebalo bi da posetite ginekologa.

5. Krvarenje posle odnosa

Ukoliko se ovo desilo jednom posle nešto grubljeg seksa donekle je i razumnjivo.

Nije dobro ukoliko krvarite posle svakog odnosa i odmah morate ginekologa obavestiti o tome.

shutterstock.com

Krvarenje posle odnosa može biti problem

Krvarenje može biti znak infekcije koju možda niste ni svesne da imate ili druge vrste bolesti.

- Krvarenje posle seksualnog odnosa moglo bi da bude znak mnogo toga. Počev od infekcije preko atrofičnog vaginitisa do prekanceroze grlića materice - upozorava dr Dvek.

6. Koje lekove pijete

Ukoliko planirate da pređete na kontracepciju vrlo je bitno da vaš ginekolog to zna kako ne bi došlo do kontraindikacija.

Čak ukoliko koristite i lekove na prirodnoj i biljnoj bazi ili dodatke ishrani u vidu vitaminskih suplementa obavezno recite svom lekaru pre početka kontracepcije.

7. Seks vam je bolan

- Uzrok za to može biti zavaljena materica ili atrofični vaginitis, pa čak i određeni vid kontracepcije - objašnjava ginekolog dr Džejn Minkin profesorka Medicinske škole Univerziteta „Jejl“.

shutterstock.com

Bolan seks kao problem

Ovo nije problem s kojim se susreću samo žene u zrelim godinama već od njega pate i mlađe žene, a ginekolozi ističu da je važno da utvrde o čemu je reč kako bi žene mogle potpuno da uživaju u seksu.

8. Planirate trudnoću

Vrlo je bitno da svom ginekologu kažete ovo pre nego što krenete sa realizacijom.

On najbolje zna istoriju vaših bolesti ukoliko ih je bilo i daće vam najbolje savete.

Tu spadaju oni o prekidu kontraceptivnih tableta, ukoliko ste imali cistu ili bilo koju drugu ginekološku intervenciju.

Imajte na umu da bi vaše telo trebalo da bude uveliko pripremljeno već kada zatrudnite, tako da će vam ginekolog prepisati količinu vitamina, a pogotovo folne kiseine koja je neophodna za najbolje razvijanje bebinih moždanih fukcija. Sve će to prepisati na osnovu vaše krvne slike i kompletnog stanja.

9. Neprijatan miris sekreta

Poremećaj PH vrednosti u organizmu može izazvati ove promene koje su pak sasvim normalne.

Takođe, hormoni su ti koji mogu uticati na pojačan miris urina ili sekreta.

shutterstock.com

Neprijatan miris sekreta

S druge strane, ukoliko primetite vidno pojačan sekret koji je primetno i promenio miris najčešće je u pitanju bakterijska ili gljivična infekcija. Do gljivica pak mogu često dovesti i antibiotici koji opet narušavaju PH vrednost.

- Komadić tampona koji je ostao može izazvati niz problema - objašnjava dr Dvek.

10. Seksualna trauma

Ukolko vam se dogodila bilo koja trauma koja je vezana za seks, od neželjenog odnosa, pobačaja, intervencija ili pilule koju ste pili za dan posle, to su sve stvari koje morate da pomenete ginekologu.

Pitanja vezana za porođaj, abortuse ili pobačaje su pak nešto što vas i sam ginekolog u startu pita i te odgovore nikada ne smete zanemarivati.

Ukoliko ste pak pretrpeli neki vid psihičke traume vezane za vaš seksualni život, ne ustručavajte da to podelite sa vašim lekarom koji vas može uputiti i kod savetnika.

Mislite o svome telu na vreme!

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)