Odrasli

ELIKSIR ZDRAVLJA: Lekoviti sok od povrća koji imate u kuhinji

Malo ko zna da krompir osim hranljivih ima i ima lekovita svojstva. Pomaže u lečenju i ublažavanju određenih simptoma, pokazala je prirodna medicina. Služi za skidanje temperature i kao odlična obloga za glavobolje i opekotine, a dobar je u lečenju drugih bolesti.

28.05.2022 10:00

ELIKSIR ZDRAVLJA: Lekoviti sok od povrća koji imate u kuhinji
pexels.com

Krompir je najrasprostranjenija naminica, ali i jedna od najkretivnijih za domaćice, jer ga mogu spremati na razne načine. Hranljiva svojstva krompira nisu zanemarljiva, ako uzmemo u obzir da je odličan izvor C vitamina i da obiluje antioksidansima. Važan je dodatak brzoj hrani poznatoj širom sveta kao što je Mek Donalds ili Giros i gotovo je nezamislivo da ga nemate na trpezi barem jednom nedeljno. Njegova hranljivost zavisi i od načina pripreme i poželjno je kuvati i peći ga jer tako zadržava najviše svoja svojstva.

Međutim, ono što malo ko zna jeste da krompir ima lekovita svojstva. Pomaže u lečenju i ublažavanju određenih simptoma, pokazala je prirodna medicina. Osim toga što služi za skidanje temperature, odlična je obloga za glavobolje i opekotine i dobar je u lečenju drugih bolesti..

Lekovitost krompira

Lekovitost krompira je nadaleko poznata, a jedno od istraživanja koje su sproveli britanski naučnici sa Instituta za istraživanje hrane pokazalo je da se u krompiru nalaze jedinjenja poznata kao kukoamini koja snižavaju krvni pritisak. Možda i jedno od epohalnijih otkrića je istraživanje profesora Kagamina sa Medicinskog fakulteta u Aikitiju u Japanu, koji je pronašao sastojke u krompiru koji su sprečili rast tumora kod laboratorijskih miševa.

 

 

Mnogi poznati stručnjaci pisali su o lekovitom bilju, a tako Ivan Lesinger preporučuje sok od krompira za lečenje gastritisa i čira na zelucu. Drugi stručnjaci ga smatraju izvrsnim lekom za pluća i disajne puteve.  Vitamin B6 koji se nalazi u krompiru, sprečava rast molekula poznat kao homocistein koji kada je u porastu, začepljuje arterije što može dovesti do srčanog ili moždannog udara.   

                  

 

Iako se mnogi ljudi suočavaju sa problemom jetre, krvnog pritiska i srčanih oboljenja, većina ne zna da u svojoj kuhinji ima lek. Iako medicina ima svoje rešenje, postoje i prirodni načini kojima se mogu sprečiti ove bolesti.  Sok od sirovog krompira organski uzgajanog je nadaleko poznat, a između ostalog se koristi u sklopu Brojsove terpije, koja je čuvena po tome što prednost daje alternativnoj medicini koja je bazirana na ceđenom voću i povrću koji u ranim fazama bolesti pomažu lečenje.

Sok od krompira je dobar i za jačanje imunološkog sistema, a takođe se pokazao delotvornim u lečenju ekcema, održava ten čistim i uklanja akne i mitisere. Priprema soka od svežeg sirovog krompira je jednostavna. Treba napomenuti da se krompir ne kuva jer time gubi hranljiva svojstva i prisustvo vitamina C se smanjuje.

 

 

Potrebno je dobro oljuštiti, očistiti i oprati krompir. Zatim ga narendati ili izmiksirati, potom staviti u platnenu krpu i iscediti. Nakon što je isfiltriran još par puta istiskivati pomoću šake da se iscedi sok i nataloži skrob i onda ga popiti.

Ukus se mnogima možda neće dopasti, pa ga možete pomešati sa voćem ili nekim sokom ili medom kako bi ga lakše popili. Njegova čudesna delotvornost je nadaleko poznata i u alternativnoj medicini ga rado preporučuju svima koji se suočavaju sa nekom od gore navedenih bolesti.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)