Odrasli

SPASIĆE VAM ŽIVOT! Dijeta koja će smanjiti rizik od smrtonosnog srčanog udara

Prekomerno konzumiranje ovog začina je opasno i trebalo bi naći meru u tome.

18.08.2022 11:00

SPASIĆE VAM ŽIVOT! Dijeta koja će smanjiti rizik od smrtonosnog srčanog udara
pexels.com

Unos soli u organizam neophodan je za njegovo pravilno funkcionisanje, a na taj način se između ostalog i nadoknađuju elektroliti. Ipak neki preteruju sa njim i vođeni time što vole začijeniju hranu stvaraju sebi zdravstvene probleme. So je agresivan začin i treba da bude dozirana u minimalnim količinama, baš kako se koristi u kuhinji, mnogo manje nego drugi dodaci jelu. Rizik od smrtonosnog srčanog udara, prema istraživanjima postoji ukoliko preterate sa unosom ovog dodatka jelu, ali da do toga ne bi došlo ne morate potpuno da izbacite so iz ishrane.

Prema istraživanju koje je skoro objavljno u „BMJ Nutritivna prevencija i zdravlje“, samo skromno smajenje unosa soli može značajno da spreči rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

So izaziva visok krvni pritisak i može prouzrokovati kardiovaskularne probleme, zbog toga ga stručnjaci preporučuju vrlo dozirano i to oko 6 g dnevno, što je oko jedna mala kašičica. Naravno, podrazumeva se u prethodno pripremljenoj i skuvanoj hrani.

Manje soli spasilo bi mnoge živote

Prema istraživanju, u Kini jedna osoba prosečno jede ok 11 g soli dnevno što je skoro duplo od preporučene doze. Naučnici su tokom analiziranja bolesti srca i unosa soli, ali i veličine populacije gde rade istraživanje, došli do zaključka da bi smanjenje soli u ishrani spasilo preko devet miliona srčanih i moždanih udara u Kini.

shutterstock.com

Treba izbegavati prezačinjenu hranu, pogotovo kada su u pitanju stariji

 

Prema nekim podacima do koje je došlo drugo istraživanje verovatnoća za preživljvanje pacijenata sa srčanim udarom veća je kod onih koji žive u Londonu i na jugoistoku, kada je u pitanju Britanija. Tome u prilog ide informacija da su najbolji doktori za srce u tom regionu. Ipak, alarmantna činjenica je da britanske bolnice rade sa 100 000 pacijenata sa srčanim udarom godišnje, što znači po jedan svakih pet minuta.

Da bi se očuvalo zdravlje i izbegle kardiovaskularne bolesti, Nacionalna zdravstvena služba preporučuje ograničen unos soli i to oko jedne kašičice dnevno u već pripremljenim jelima.

Kako pravilno dozirati so?

Prilikom kupovine namirnica u supermarketima, obratite pažnju na ambalažu i nalepnice i birajte namirnice sa niskim sadržajem soli. Naravno, ukoliko je moguće zamenite so sa biberom. Izbegavajte već gotove soseve pa napravite sami sveži sos uz pomoć zrelog paradajza i belog luka.

Ako ste ljubitelj vitaminskih supelemnata i šumećih tableta, razmislite još jednom prilikom kupovine, jer su oni puni soli i možda je bolje da pređete na nerastvorljive tablete. I na kraju, uvek je bolje opredeliti se za konzervisano povrće bez da dodajete so.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)