Odrasli

Žene imaju pravo na besplatne uloške i tampone! Prva država u kojoj je usvojen ovakav zakon

Zbog relativnog siromaštva u kome se nalazi svaka 10. devojka u Škotskoj, svi proizvodi za mesečni ciklus će u javnim ustanovama biti besplatni!

16.08.2022 13:00

Žene imaju pravo na besplatne uloške i tampone! Prva država u kojoj je usvojen ovakav zakon
Foto: Shutterstock

Svi menstrualni proizvodi, dakle ulošci i tamponi biće potpuno besplatni za sve javne ustanove u Škotskoj i to već od ponedeljka. Zakon o “periodnim proizvodima” jednoglasno su usvojili škotski zakonodavci još novembra 2020. godine, što predstavlja značajnu pobedu za globalni pokret protiv siromaštva.

Novi zakon znači da će menstrualni proizvodi biti dostupni za korišćenje u javnim zgradama, uključujući škole i univerzitete širom Škotske. Odgovornost lokalnih vlasti i obrazovnih ustanova biće da osiguraju da su proizvodi dostupni besplatno tamo.

Foto: Shutterstock

Najzad zakon stupio na snagu u Škotskoj

Škotska vlada je takom još 2018. godine objavila da će uložiti 6,3 miliona dolara kako bi obezbedila menstrualne proizvode za sve škole, koledže i univerzitete, a 2019. godine je dodatno uloženo još 4,8 miliona dolara kako bi periodični proizvodi bili dostupni i u bibliotekama i rekreativnim centrima. 

- Jedna od 10 devojaka starosti 14-21 godine iz Ujedinnjenog Kraljevstva u anketama izjavlila je da ne može da priušti na mesečnom nivou menstrualne proizvode. A čak polovina ispitanih devojaka je izjavilo da je zbog neprijatnosti oko menstruacije izostalo ceo dan iz škole - navodi se u studiji istraživanja, a prenosi CNN.

Poslanica škotskih laburista, Monika Lenon, je predstavila zakon aprila 2019. godine. Podaci pokazuju da 20% žena u Škotskoj živi u realtivnom siromaštvu. Zakon je jedan od niza programa osmišljenih za borbu protiv siromaštva u u Škotskoj, koja ima određena ovlašćenja od vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

- Ponosni smo na ono što smo postigli u Škotskoj. Mi smo prvi, ali nećemo biti poslednji - napisla je Monika na Tviteru.

Foto: Shutterstock

Omogućeno najzad besplatno i siromašnim devojkama

Gradonačelnik Londona Sadik Kan pohvalio je novi zakon na Tviteru i pozvao vladu Velike Britanije na više akcija.

- Monumentalan dan za #PeriodDigniti. Svaka čast mnogim aktivistima kampanje, sindikalistima i @Monica Lennon7 koji su ovo učinili stvarnošću. Sada je vreme da Vlada Velike Britanije sledi taj primer i stavi tačku na siromaštvo tokom mesečnog perioda - napisao je Sadik na Tviteru.

Januara 2021. Velika Britanija je ukinula stopu poreza na dodatu vrednost (PDV) od 5% na menstrualne proizvode, a 2019. godine Engleska je pokrenula inicijativu za obezbeđivanje besplatnih sanitarnih proizvoda u školama. Očekuje se da Engleska sledi primer Škotske, a da njihov primer slede i mnoge druge zemlje kako bi mentrualni proizvodi postali dostupni i siromašnijoj populaciji. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)